Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Puzigaća: Diskrimincija državljana BiH

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća upozorio je na diskriminatorski položaj državljana BiH u Hrvatskoj u pogledu izdavanja ličnih dokumenata i otkupa stanova.

Nikola Puzigaća
Nikola Puzigaća

„Državljani BiH koji su prije rata živjeli i radili u Hrvatskoj plaćaju izdavanje lične karte za stranca u Hrvatskoj 118 KM, dok je Hrvatima izdavanje tog dokumenta omogućeno za 13 KM, što smatramo potpunom diskriminacijom“, rekao je Puzigaća Srni.

On je naveo da su državljani BiH diskriminisani i u pogledu otkupa stanova, jer ih ne mogu otkupljivati zato što nemaju hrvatsko državljanstvo, dok je hrvatskim braniteljima omogućen besplatan otkup stanova čija tržišna vrijednost po kvadratnom metru iznosi 800 evra.

On je rekao da Srbi u Hrvatskoj potražuju oko 50.000 stanova, jer su im oduzeta stanarska prava bez ikakvog pravnog osnova.

„Srbima u Hrvatskoj nisu u kompletu riješena statusna prava – povrat imovine, stanova, radnih, penzionih, imovinskih prava, kao i prava učešća u privatizaciji u toj zemlji“, istakao je Puzigaća.

On je dodao da je Udruženje o ovoj problematici uputilo informaciju generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu od kojeg je zatražilo pomoć u rješavanju statusnih prava Srba, državljana BiH u Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Puzigaća: Psi lutalice su u EU zaštićeniji od Srba u Hrvatskoj

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: