Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pupovac: Želimo kandidaturu Srbiji

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac izjavio je da želi da Srbija u martu dobije status kandidata za EU.

Pupovac je primio u službenu posetu ambasadora Srbije Stanimira Vukićevića s kojim je razgovarao o evropskoj budućnosti regiona, saopštila je kancelarija za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

„Želimo da Srbija u martu dobije status kandidata, kao što se nadamo da i druge zemlje regiona imaju evropsku perspektivu“, izjavio je Pupovac.

On je ocenio da je region jugoistoka Evrope i njegovo pozicioniranje u evropskom prostoru od vitalnog značaja za hrvatske nacionalne interese, što se prepoznaje u hrvatskoj spoljnoj politici.

„Hrvatska i Srbija kao retko koje zemlje na evropskom prostoru imaju zajedničku odgovornost za prošlost i budućnost, ne samo svojih zemalja, već i regiona“, rekao je Pupovac.

Što se tiče otvorenih pitanja, prioritetna su ona koja se tiču prognanih i nestalih lica, a dodatni napor takođe treba uložiti i oko otklanjanja svih nejasnoća vezanih za procesuiranje ratnih zločina, rekao je Pupovac.

Ambasador Vukićević naglasio je da je Srbija spremna da sva otvorena pitanja rešava na bilateralnom nivou u korist obe države i dva naroda.

Čestitao je Hrvatskoj na uspešnom završetku pregovora, potpisivanju pristupnog ugovora i uspehu referenduma, kao i na ukupnom napretku, dodavši da je to put kojim želi da ide i Srbija.

„Politika EU je politika rešavanja sukoba i to smo prepoznali. Srbija želi razvijati dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, a kako se ti odnosi mogu reflektovati na ceo region, njihova važnost je još i veća“, rekao je Vukićević.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: