fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pupovac iznevjerio Srbe

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Dosadašnja politika Samostalne demokratske srpske stranke isljučivo je bila u službi interesa Hrvatske, jer su njeni članovi u državnim organima međunarodnoj zajednici slali netačne poruke da se problemi Srba rješavaju, rekao je u intervjuu za „Fokus“ Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica.

– Nedavno smo potpisali sporazum s Koalicijom srpskih stranaka, koju čine Srpska narodna stranka, Demokratska partija Srba i Naša stranka, jer su ove partije podržale naše zahtjeve za rješavanje nagomilanih imovinskih i stečenih prava.

Sporazumom su se obavezale da će se zalagati za naše zahtjeve, ako budu izabrani u Sabor Hrvatske – kazao je Linta.

FOKUS: Zbog čega ste odlučili da podržite Koaliciju srpskih stranaka?

LINTA: Koalicija je podržala naše ključne zahtjeve. Oni su pozitivno ocijenili peticiju za poštovanje ljudskih prava prognanih i izbjeglih Srba iz Hrvatske koju je potpisalo oko 70.000 ljudi, a u kojoj je navedeno 12 zahtjeva koji se odnose na imovinu, pravosuđe i traženje nestalih. Koalicija je podržala i naš prijedlog da Sabor Hrvatske donese deklaraciju o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske kojom bi Hrvatska preuzela odgovornost za gubitke i štete nanesene građanima. Podrška Koaliciji srpskih stranaka u Hrvatskoj pružena je i zbog toga što je bila protiv potpisivanja Zajedničke deklaracije o izbjeglima na ministarskoj konferenciji u Beogradu. Mi se zalažemo da se pitanje imovine stečenih prava definiše kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima između Srbije i Hrvatske na osnovu Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji, kojom se garantuje povratak prava svim građanima koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine. Zbog ovoga smo donijeli odluku da potpišemo sporazum o međusobnoj saradnji, kojim se Koalicija srpskih stranaka obavezuje da u slučaju da njeni kandidati uđu u Sabor rješavanje ovih problema bude jedan od ciljeva nove vlasti u Hrvatskoj. Ova četiri zahjeva odbila je da podrži SDSS s Miloradom Pupovcem na čelu.

FOKUS: Šta očekujete od Koalicije srpskih stranaka?

LINTA: Za nas ovaj sporazum predstavlja početak stvaranja nove srpske politike u Hrvatskoj koja će imati jednu crvenu liniju koja predstavlja dosljedno poštovanje prava ne samo izbjeglih i prognanih Srba, nego i Srba povratnika.

Svjesni smo da se ti problemi neće moći riješiti preko noći, ali oni će se zalagati za ostvarivanje imovinskih, stečenih i ostalih prava. Potrebno je da se stvori i nova politika Vlade Srbije.

FOKUS: Koliko je SDSS proteklih godina pomogla rješavanju problema Srba?

LINTA: SDSS nije ispunila očekivanja izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, jer nisu riješili ni jedno suštinsko pitanje, kao što je povratak oduzetih stanarskih prava, naknada štete za uništenu imovinu, penzije nisu isplaćene za 50.000 srpskih penzionera, a nije vraćena dinarska i devizna štednja. Hrvatska otima srpsku zemlju.

Imamo 800.000 katastarskih čestica za koje se Hrvatska upisala kao vlasnik. Učinjen je određeni pomak vezano za obnovu kuća i povratak imovine, ali to što je urađeno nije bio rezultat rada SDSS, nego pritiska EU. Svojim dosadašnjim radom SDSS je više radio u interesu Hrvatske, pomagajući im da pokažu da su tobože ispunili obaveze prema stotinama hiljada prognanih Srba, a nije ostvario suštinske pomake u rješavanju problema. Pošto je član SDSS potpredsjednik Vlade, ova stranka samo je slala poruke da se problemi tobože rješavaju.

FOKUS: Koliko je logična saradnja SDSS i HDZ stranke koja veliča osuđene hrvatske generale?

LINTA: Očekivalo se da će Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, tražiti da se sanckionišu brojni slučajevi govora mržnje, okupljanja u Čavoglavama, te da se sanckionišu ljudi koji na javnim mjestima govore ustaške parole i veličaju hrvatske generale osuđene za ratne zločine. Nažalost, SDSS ništa nije uradila. Na drugoj strani, protiv nekoliko Srba vodi se sudski posupak u Glini da su navodno pjevali antihrvatske pjesme.

FOKUS: Šta očekujete od narednih izbora u Hrvatskoj i da li će se Srbi odazvati na izbore?

LINTA: Građani Hrvatske nezadovoljni su politikom HDZ. Sve ukazuje da će se birači okrenuti Kukuriku koaliciji. Pozivamo naše Krajišnike da se u što većem broju odazovu na izbore i kažu stop jednoj politici koja nije riješila naše probleme osam godina. Srbi trebaju dati povjerenje Koaliciji srpskih stranaka, koje su potpisale sporazum s nama i pisano se obavezale da će se zalagati za rješavanje naših problema.

S. GAJIĆ

Izvor: fokus

 

Sporazum o saradnji između Koalicije udruženja izbjeglica i Koalicije srpskih stranaka

Acrobat PDF dokument, 155kB

Vezane vijesti:

Podrška izbjeglica Koaliciji srpskih stranaka

Srpske izbjeglice iz Hrvatske protiv Pupovca

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: