Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pupovac iznevjerio Srbe

Datum objave: petak, 25 novembra, 2011
Veličina slova: A- A+
Miodrag Linta
Miodrag Linta

Dosadašnja politika Samostalne demokratske srpske stranke isljučivo je bila u službi interesa Hrvatske, jer su njeni članovi u državnim organima međunarodnoj zajednici slali netačne poruke da se problemi Srba rješavaju, rekao je u intervjuu za “Fokus” Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica.

– Nedavno smo potpisali sporazum s Koalicijom srpskih stranaka, koju čine Srpska narodna stranka, Demokratska partija Srba i Naša stranka, jer su ove partije podržale naše zahtjeve za rješavanje nagomilanih imovinskih i stečenih prava.

Sporazumom su se obavezale da će se zalagati za naše zahtjeve, ako budu izabrani u Sabor Hrvatske – kazao je Linta.

FOKUS: Zbog čega ste odlučili da podržite Koaliciju srpskih stranaka?

LINTA: Koalicija je podržala naše ključne zahtjeve. Oni su pozitivno ocijenili peticiju za poštovanje ljudskih prava prognanih i izbjeglih Srba iz Hrvatske koju je potpisalo oko 70.000 ljudi, a u kojoj je navedeno 12 zahtjeva koji se odnose na imovinu, pravosuđe i traženje nestalih. Koalicija je podržala i naš prijedlog da Sabor Hrvatske donese deklaraciju o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske kojom bi Hrvatska preuzela odgovornost za gubitke i štete nanesene građanima. Podrška Koaliciji srpskih stranaka u Hrvatskoj pružena je i zbog toga što je bila protiv potpisivanja Zajedničke deklaracije o izbjeglima na ministarskoj konferenciji u Beogradu. Mi se zalažemo da se pitanje imovine stečenih prava definiše kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima između Srbije i Hrvatske na osnovu Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji, kojom se garantuje povratak prava svim građanima koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine. Zbog ovoga smo donijeli odluku da potpišemo sporazum o međusobnoj saradnji, kojim se Koalicija srpskih stranaka obavezuje da u slučaju da njeni kandidati uđu u Sabor rješavanje ovih problema bude jedan od ciljeva nove vlasti u Hrvatskoj. Ova četiri zahjeva odbila je da podrži SDSS s Miloradom Pupovcem na čelu.

FOKUS: Šta očekujete od Koalicije srpskih stranaka?

LINTA: Za nas ovaj sporazum predstavlja početak stvaranja nove srpske politike u Hrvatskoj koja će imati jednu crvenu liniju koja predstavlja dosljedno poštovanje prava ne samo izbjeglih i prognanih Srba, nego i Srba povratnika.

Svjesni smo da se ti problemi neće moći riješiti preko noći, ali oni će se zalagati za ostvarivanje imovinskih, stečenih i ostalih prava. Potrebno je da se stvori i nova politika Vlade Srbije.

FOKUS: Koliko je SDSS proteklih godina pomogla rješavanju problema Srba?

LINTA: SDSS nije ispunila očekivanja izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, jer nisu riješili ni jedno suštinsko pitanje, kao što je povratak oduzetih stanarskih prava, naknada štete za uništenu imovinu, penzije nisu isplaćene za 50.000 srpskih penzionera, a nije vraćena dinarska i devizna štednja. Hrvatska otima srpsku zemlju.

Imamo 800.000 katastarskih čestica za koje se Hrvatska upisala kao vlasnik. Učinjen je određeni pomak vezano za obnovu kuća i povratak imovine, ali to što je urađeno nije bio rezultat rada SDSS, nego pritiska EU. Svojim dosadašnjim radom SDSS je više radio u interesu Hrvatske, pomagajući im da pokažu da su tobože ispunili obaveze prema stotinama hiljada prognanih Srba, a nije ostvario suštinske pomake u rješavanju problema. Pošto je član SDSS potpredsjednik Vlade, ova stranka samo je slala poruke da se problemi tobože rješavaju.

FOKUS: Koliko je logična saradnja SDSS i HDZ stranke koja veliča osuđene hrvatske generale?

LINTA: Očekivalo se da će Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, tražiti da se sanckionišu brojni slučajevi govora mržnje, okupljanja u Čavoglavama, te da se sanckionišu ljudi koji na javnim mjestima govore ustaške parole i veličaju hrvatske generale osuđene za ratne zločine. Nažalost, SDSS ništa nije uradila. Na drugoj strani, protiv nekoliko Srba vodi se sudski posupak u Glini da su navodno pjevali antihrvatske pjesme.

FOKUS: Šta očekujete od narednih izbora u Hrvatskoj i da li će se Srbi odazvati na izbore?

LINTA: Građani Hrvatske nezadovoljni su politikom HDZ. Sve ukazuje da će se birači okrenuti Kukuriku koaliciji. Pozivamo naše Krajišnike da se u što većem broju odazovu na izbore i kažu stop jednoj politici koja nije riješila naše probleme osam godina. Srbi trebaju dati povjerenje Koaliciji srpskih stranaka, koje su potpisale sporazum s nama i pisano se obavezale da će se zalagati za rješavanje naših problema.

S. GAJIĆ

Izvor: fokus

 

Sporazum o saradnji između Koalicije udruženja izbjeglica i Koalicije srpskih stranaka

Acrobat PDF dokument, 155kB

Vezane vijesti:

Podrška izbjeglica Koaliciji srpskih stranaka

Srpske izbjeglice iz Hrvatske protiv Pupovca

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top