fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PSOVKE I UVREDE SRBIMA U SARAJEVU

dobrovoljcka_ulica

SARAJEVO, 3. MAJA (SRNA) – Članovi porodica vojnika JNA stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su preživjeli zločin prije 20 godina, te zvaničnici Republike Srpske i lokalnih vlasti mirno su stigli u Dobrovoljačku ulicu da bi odali počast žrtvama, javio je Srnin izvještač.

Na mjestu obilježavanja zločina porodice poginulih vojnika JNA i zvaničnici iz Srpske položili su cvijeće i prislužili svijeće, ali ih je nadomak tog mjesta grupa ljudi dočekali zvižducima, psovkama i drugim uvredama.

Pripadnici MUP-a sarajevskog kantona, koji obezbjeđuju skup, razdvajali su bivše muslimanske vojnike, okupljene kraj mosta „Drvenija“, od onih koji su iz Republike Srpske došli da odaju počast vojnicima JNA, stradalim prilikom povlačenja iz Sarajeva.

Ne obazirući se na bol porodica stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, okupljeni kraj mosta „Drvenija“ psovali su, između ostalog, „četničku majku“, „srpsku majku“, te „nerođenu srpsku djecu“.

Skup u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici uredno je najavljen kantonalnim vlastima, za razliku od okupljanja na obližnjem mostu „Drvenija“.

Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA biće nastavljeno služenjem parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem cvijeća na Spomen-krstu na tamošnjem Vojničkom groblju.

Obilježavanju 20 godina od stradnja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Počast stradalima u Dobrovoljačkoj odali su i više narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i ambasador Srbije Ninoslav Stojadinović, te predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici Boračke organizacije RS i udruženja porodica stradalih i nestalih u ratu.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH, a bezbjednost vojnika garantovao je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: