Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Psi rata” u tužilačkim togama

Datum objave: subota, 21 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/krstan_simic.jpg

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da većina međunarodnih sudija i tužilaca koji su radili i rade u Sudu i Tužilaštvu BiH u svojim zemljama nikada nisu predstavljali kadar koji bi bio za poštovanje, što se vidi i iz njihovih biografija, a domaći advokati koji su radili sa njima žargonski su ih nazivali “psima rata”.

Simić je istakao da u Tužilaštvu BiH nije sreo nijednog međunarodnog tužioca koji ga je impresionirao na bilo koji način, kao i da su oni pokazivali da im nedostaje osnovno znanje, refleks i iskustvo da bi bili dobri tužioci.

“To se pokazivalo na njihovim istragama i po njihovim optužnicama. Iza najvećeg broja afera koje su potresale pravosuđe u BiH, a to su istrage protiv Mirka Šarovića, Dragana Čovića, `Srpskih šuma` i drugih stajali su strani tužioci. Uslijedila su pogrešna optuženja i oslobađanja koja su pravosuđu nanijela veliku štetu”, istakao je Simić za “Glas Srpske”.

Nakon što su po političkom zadatku odradili svoje prljave poslove u Tužilaštvu i Sudu BiH, neki od njih su povratkom u svoje zemlje postavljani na najviše funkcije. Filipinca Džuda Romana, koji je obustavio istragu u predmetu ”Dobrovoljačka” i kome mandat ističe 8. februara, po povratku u zemlju čeka najviša funkcija u kabinetu predsjednika Filipina.

Komentarišući naredbu Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu ”Dobrovoljačka”, Simić kaže da je jedan od osumnjičenih, osnivač Patriotske lige i jedan od komandanata koji je naredio masakr nad vojnicima JNA Zaim Backović u izjavi datoj poslije obustavljanja istrage priznao da je u Dobrovoljačkoj ulici počinjen zločin.

”On je time priznao svoju odgovornost i drugih lica koja su bila na liniji komandovanja. Komandna odgovornost se konstruiše nakon što se ispostavi da komandant svoj posao nije obavio kako treba, a ne na osnovu toga što je naredio da se izvrši zločin, što je, opet, direktna odgovornost njega kao izvršioca”, istakao je Simić.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top