fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prvo gostovanje grupe „Pirg“ i predavanje o misiji Pravoslavne crkve u svetu u Tirolu

|| FOTO GALERIJA ||

U subotu, 13. maja 2017. godine, u Inzbruku je u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI uz blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja i Episkopa austrijsko-švajcarskog Gospodina Andreja održano predavačko veče na temu „Misija Pravoslavne crkve u svetu – juče, danas, sutra“ uz nastup duhovne muzike grupe Pirg.
Gosti predavačke večeri, koje je održano posle Večernje službe u Omladinskom domu gradske četvrti Sagen u blizini Srpske pravoslavne crkve, bili su mr Radovan Kalabić, istoriograf, književnik, publicista i između ostalog i počasni član SPOJI, jerej Arsenije Arsenijević, starešina Hrama Vaznesenjske crkve u Beogradu i član grupe Pirg, kao i Nebojša Mastilović, autor savremene srpske duhovne muzike i član grupe Pirg.

- Otac Slobodan iz Minhena pozdravlja sve prisutne u ime oca Aleksandra -
– Otac Slobodan iz Minhena pozdravlja sve prisutne u ime oca Aleksandra –

Pošto je otac Aleksandar Stolić, inzbruški paroh, kao arhijerejski namesnik za jugozapadnu Austriju zbog neodloživih obaveza morao da otputuje za Klagenfurt, predavanje je troparom Vaskrsenja Hristovog otvorio otac Slobodan Milunović iz Minhena, koji je prethodno služio i Večernju službu.
Otac Slobodan je takođe u kratkom obraćanju u ime oca Aleksandra pozdravio sve prisutne, zahvalio je gostima iz Srbije na dolasku, kao i organizaciji SPOJI na dosadašnjem trudu i radu napomenuvši da i dalje istraje na svom do sada uspešnom putu, ali imajući uvek u vidu da sve što radi bude s Božijim blagoslovom i uz Božiju pomoć.

- Marina Milosavljević u ulozi moderatora -
– Marina Milosavljević u ulozi moderatora –

Zatim je Marina Milosavljević, koja je od nedavno član SPOJI, u ulozi moderatora predavačke večeri, pozdravila sve prisutne goste objasnivši im da SPOJI predavanje na ovu tematiku organizuje iz razloga jer je u poslednjih nekoliko meseci među članovima organizacije, parohijanima u Inzbruku i uopšte među srpskim narodom primećena zabrinutost za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i doza nepoznavanja sa dešavanjima vezanim za našu crkvu. Tako je ovo predavanje pokrenuto s ciljem da se bar neka pitanja na ovu široku temu rasvetle, s jedne strane iz istorijskog ugla od strane mr Kalabića, a s druge strane iz crkvenog i duhovnog ugla od strane oca Arsenija.

Pred sam početak nastupa grupe Pirg i predavačkog dela svim prisutnima se obratio i Oliver Ranisavljević, zamenik predsednika SPOJI, koji je svima, a posebno gostima iz Srbije, zahvalio na dolasku. On je mr Radovanu Kalabiću, ocu Arseniju Arsenijeviću i Nebojši Mastiloviću u ime organizacije SPOJI uručio zahvalnice i poklone.

Nakon toga je nastavljeno s glavnim delom, a prvi deo toga činio je skoro polučasovni nastup srpske duhovne muzike grupe Pirg u sastavu sa ocem Arsenijem i Nebojšom Mastilovićem, koji su izveli nekoliko zajedničkih i solističkih pesama, a za sve prisutne goste u publici ovo je bila prva prilika uopšte da u Tirolu uživo čuju grupu Pirg. Po reakcijama publike tokom samog nastupa i nakon toga moglo se zaključiti da je svaka reč, svake pesme, skoro sve prisutne dotakla u srce.

- Nebojša Mastilović tokom izvođenja jedne od njegovih solističkih numera -
– Nebojša Mastilović tokom izvođenja jedne od njegovih solističkih numera –

Predavanje je posle nastupa grupe Pirg otvorio mr Radovan Kalabić. On je svoje izlaganje otvorio rečima o Svetom Simeonu i Svetom Savi naglasivši da su u njihovo vreme postavljeni temelji Srpske autokefalne crkve, kao i temelji u duhovnom, kulturnom, političkom i svakom drugom smislu i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) do današnjih dana glavni čuvar srpskog duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, iako je kroz vekove često bila napadana, ali da njeni temelji i dan danas čvrsto stoje. Nastavio je s činjenicom da su srpske crkve nicale svuda gde su se Srbi nastanjivali po Evropi i svetu i da su uvek bile utočište za sve Srbe, bez obzira da li su to bili ekonomski emigranti, politički iseljenici ili drugi. Dao je pregled istorije SPC na severnoameričkom kontinentu, spomenuvši kao prvo monaha Sebastijana Dabovića, koji je bio prvo srpsko dete rođeno u Americi. Takođe je govorio o odnosima između Srpske i Ruske pravoslavne crkve, o ulozi Mihajla Pupina u podršci srpskoj crkvi u Americi, o raskolu u SPC i drugim interesantnim činjenicama iz istorije SPC, završivši rečima „… da nam je Sveti Sava ostavio držvni program u tri tačke – slobodna država, slobodna crkva i slobodna srpska kultura. Ukoliko ostajemo na njegovim stopama, nema razloga za veliku zabrinutost ni u srpskom narodu, ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.“

- Otac Arsenije i mr Radovan Kalabić tokom predavačkog dela večeri -
– Otac Arsenije i mr Radovan Kalabić tokom predavačkog dela večeri –

Otac Arsenije Arsenijević započeo je svoje izlaganje govoreći o svetim ljudima i o tome da je svetost privodila ljude ka veri i smislu, rekavši da postoje razna iskušenja u životu svakog čoveka, ali da se ona za čoveka koji oseti potrebu za duhovnim usavršavanjem uvek završavaju i da za takve ljude nema razloga za brigu. Objasnio je da mučenik, znači svedok, da je mučeništvo za veru bilo svedočanstvo da smo mi zarad vere, zarad onog što je deo nas, što nam se ne može oduzeti – deo večnosti u nama – spremni da žrtvujemo ovozemljski život. Naveo je i primer starca Vukašina, kao i da je misija najmanje u rečima, a najviše u svedočenju, onom životnom, na delima. Govorio je o vremenu pre velikog crkvenog raskola i pohrišćavanju Evrope, kao i o Ćirilu i Metodiju, ali i o ruskim prosvetiteljima, koji su pravoslavlje proširili čak i do Aljaske, tako da su i danas skoro svi starosedeoci Aljaske pravoslavni. Spomenuti su i primeri kao što su sahrana Blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, kojeg je nazvao svetim, jer je to osećanje naroda srpskog, kada je pola miliona ljudi iz raznih slojeva društva stajalo satima u redu kako bi se oprostilo i celivalo Patrijarha Pavla. S tim u vezi i da nam oni koji nas mrze ne mogu apsolutno ništa ukoliko smo mi kao narod sabrani tamo gde i trebamo da budemo. Za sam kraj izlaganja napomenuo je i primer Patrijarha Arsenija Čarnojevića, za kojeg isto važi da je živeo svetim životom, i seobu Srba, a završio je time da smo svi mi pozvani da svojim hrišćanskim delima privolimo druge narode oko nas da se i oni okrenu pravoslavlju.

- Diskusija ... -
– Diskusija … –

Nakon toga usledila je jednočasovna diskusija, druženje sa gostima iz Srbije u privatnim razgovorima, kao i posluženje koje je pripremilo Kolo srpskih sestara i članice SPOJI. Svi prisutni su imali prilike da na humanitarnom štandu kupe diskove sa duhovnom muzikom grupe Pirg i Nebojše Mastilovića, kao i knjige Pirga i mr Radovana Kalabića, koji je 30% od prodaje istih donirao u humanitarne akcije SPOJI za pomoć srpskim socijalno ugroženim porodicama sa više dece na prostorima bivše Jugoslavije. Ukupno je sakupljeno 142,80 evra humanitarnih donacija.

- Zajednička fotografija posle predavanja s jednim delom gostiju -
– Zajednička fotografija posle predavanja s jednim delom gostiju –

Narednog dana, 14. maja 2017, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, Svetu Liturgiju su zajedno služili otac Slobodan Milunović iz Minhena i otac Arsenije Arsenijević, a nakon toga je zajedno sa Nebojšom Mastilovićem za sve prisutne parohijane otpevao pesmu „Molitva“, koja je pogotovo gruzijske parohijanke posebno dirnula, te su bile vidljive i suze, što svedoči o snazi savremene srpske duhovne muzike i bogomoljačkih pesama, kao i o ljubavi prema Hristu koju nose u sebi.

- Zajednička fotografija posle Svete Liturgije -
– Zajednička fotografija posle Svete Liturgije –

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI se još jednom zahvaljuje svim prijateljima, podržavaocima, donatorima, članovima i svim ljudima dobre volje, koji su svojim dolaskom ovo veče učinili još posebnijim i bogatijim, u nadi da ćemo svi zajedno nastaviti tradiciju kulturno-edukativnih predavanja na razne teme u Inzbruku i drugim mestima gde postoje ogranci SPOJI uz svest o tome da time činimo ne samo dobro delo za očuvanje srpskog identiteta i autentičnosti nas samih, već što je još važnije, time postavljamo zdrave temelje za buduće naraštaje koje će uz Božiju pomoć imati manje iskušenja i lakši put ka očuvanju Svetosavlja i Srpstva!

Kako radili tako nam Bog pomogao!

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk – SPOJI

Izvor: SPOJI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: