fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prva tribina SPO(J)I u Srbiji

U petak, 28. septembra 2012. godine, održana je prva tribina Srpske pravoslavne omladine Insbruk – SPO(J)I u otadžbini Srbiji. Ovde je konkretno reč o promociji sva tri dosadašnja izdanja „Informativnog i integracionog časopisa Spoji!“, koja je održana u Petrovcu na Mlavi i to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisnja Republike Srbije uz podršku Srdenje škole „Mladost“.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/spoji.jpg

 

Govornici prve tribine Omladinske organizacije SPO(J)I u Srbiji, koja je održana u Srednjoj školi „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi, bili su Darko Prokić, jedan od aktivista SPO(J)I u Srbiji, direktorka škole, gospođa Jadranka Cvetković, kao i mr Radovan Kalabić, književnik, istoričar i publicista iz Beograda i gospodin Dragan Kolarević, pomoćnik Ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

 

Promociju časopisa „Spoji!“ u Srbiji, na kojoj je prisustvovao značajan broj gostiju iz Petrovca na Mlavi i okoline, otvorio je Darko Prokić ispred Omladinske organizacije SPO(J)I. On je u svom izlaganju u kratkim crtama svim prisutnima predstavio najvažnije detalje prvog srpskog omladinskog časopisa u Austriji, koji je pokrenula Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPO(J)I u oktobru 2010. godine.

Časopis „Spoji!“ ima za cilj da informiše srpsku omladinu i ostale Srbe, kako u dijaspori, tako i u našoj otadžbini o važnim pitanjima u vezi sa očuvanjem srpskog jezika i pisma, srpske istorije i tradicije, srpske kulture i duhovnosti i da im približi svetosavsku i pravoslavnu veru, a sve sa ciljem da se tako pojača i proširi borba za očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta.

 

Izneto je da je svaki broj časopisa posvećen posebnoj temi, a da su istovremeno stalne rubrike „Kultura“, „Istorija“, „Pravoslavlje“ i „Integracija“ od velikog značaja, kao i da je jedan veći deo sadržaja na nemačkom ili engleskom jeziku, kako bi i ostale dobronamerne narode upoznali sa našim delovanjem i tako dalje radili na ispravljanju iskrivljenog rama sa slikom Srbije u svetu.

Rečeno je i da časopis izlazi dva puta godišnje o pravoslavnim praznicima i da se štampa u srpskoj štampariji „Stojadinović“ u Petrovcu na Mlavi, što predstavlja i podršku našim malim preduzetnicima u otadžbini.

 

Za sam kraj svog izlaganja, Darko je napomenuo da se časopis može nabaviti u skoro svim Hramovima SPC u Austriji, kao i u Nemačkoj, a da će ga od narednog 4. broja, koji izlazi 21. novembra na Aranđelovdan, sa glavnom tematikom „Borba protiv bele kuge“, biti i u pojedinim Hramovima u Kanadi i u SAD. Za sada se u Srbiji može nabaviti u Hramu u Petrovcu na Mlavi, kao i u nekim Hramovima u Nišu, a najvažnije je u tome, što je sav prihod od časopisa namenjen najugroženijim srpskim porodicama kojima pomažemo kroz humanitarne akcije na prostorima bivše Jugoslavije. Časopis „Spoji!“ se takođe može naručiti putem e-pošte casopis.spoji@gmail.com i biće dostavljen na kućnu adresu.

Nakon uvodnog govora Darka Prokića, reč je preuzela direktorka gimnazije „Mladost“, Jadranka Cvetković, koja je kao domaćin pozdravila sve prisutne goste i poželela im srdačnu dobrodošlicu, a kojoj se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na velikoj podršci prilikom organizacije prve tribine SPO(J)I u našoj otadžbini.

Posle uvodnih govora usledio je glavni deo promocije u okviru kojeg su predavači mr Radovan Kalabić i gospodin Dragan Kolarević izneli svoja mišljenja o ovom projektu omladine iz dijaspore i matice.

 

Kao prvo je magistar Kalabić, kao jedan od autora u svim dosadašnjim izdanjima časopisa „Spoji!“ predstavio glavne teme prvog, drugog i trećeg broja, a to su: „Mlada istorija mladog udruženja – 2 godine SPO(J)I“ sa glavnom temom „SPO(J)I i srpski patriotski NVO sektor“, zatim „Ponos srpskog bića, naša je ĆIRILICA!“ sa glavnom temom „Očuvanje ćirilice“ i aktuelno izdanje „POVRATAK – Zašto je važno da se vratimo svojim korenima i otadžbini?“ sa glavnom temom „Odliv stanovništva i mladih i vrednih snaga iz srpskih zemalja u inostranstvo i kako ih i zašto vratiti“.

Gospodin Kalabić je svim prisutnima na najbolji mogući način u najvažnijim crtama približio glavne teme prvih izdanja časopisa „Spoji!“, mada je potrebno izdvojiti za svako izdanje najmanje jednu posebnu tribinu.

 

Završnica predavačkog dela pripala je gospodinu Draganu Kolareviću, pomoćniku Ministra kulture i informisanja Republike Srbije, koji je svim prisutnima objasnio od kakvog su značaja projekti mladih poput časopisa „Spoji!“, jer imaju za cilj da očuvaju srpski kulturni, duhovni i nacionalni identitet, kako u dijaspori, tako i u rasejanju, a uz to spajaju Srbe širom planete i predstavljaju Srbiju i srpski narod na najbolji mogući način u raznim krajevima dijaspore gde god se nalazili. Zato je gospodin Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja Republike Srbije i primio Srpsku pravoslavnu omladinu Insbruk – SPO(J)I početkom avgusta 2012. godine u svom kabinetu, jer zapravo njihova dela govore o njihovim namerama i njihovom radu i zato će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavati Omladinsku organizaciju SPO(J)I, ne samo u moralnom smislu, već će i finansijski podržati naše projekte u budućnosti.

Zatim su predvači odgovarali na razna pitanja prisutnih gostiju, nakon čega je usledilo druženje u prijateljskoj atmosferi u holu gimnazije „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi.

 

Interesantno je napomenuti i podatak da je na dan promocije časopisa „Spoji!“ u Petrovcu na Mlavi, na našu adresu e-pošte stiglo pismo podrške od Jaltinskih Srba iz Ukrajine, koje je poslao gospodin Nedeljko Kurilić u kojem između ostalog piše: „Prenesite pozdrave  iz istorijske Jalte vašim gostima, koji na visokom nivou mogu da preduzmu konkretne mere da se donesu Zakoni o jeziku, da se srpsko pismo ozakoni u Srbiju, da bude ponos srpskog bića, upravo kako vi u svom sloganu kažete. Ćirilica je najjača sila koja spaja sve srbe, pa i sve slovenske pravoslavne narode.

Ja sam ovde obavestio Kozačku organizaciju o vašim aktivnostima, oni su oduševljeni vašim akcijama za spas i ujedinjenje srpskog naroda, saglasnosti po svim nacionalnim i državnim pitanjima. Ocenjujemo da je srpska dijaspora toliko jaka, da joj treba omogućiti da igra najznačajniju ulogu u izgradnji srpskog jedinstva.

Pozdrav domaćinima Opštini Petrovac na Mlavi. Izabrali ste istorijsko mesto gde raste  zdravo mlado pokolenje.

Poseban pozdrav  cenjenim predavačima, pomoćniku Ministra kulture Kolareviću i magistru Radovanu Kalabiću, književniku i istoriografu. Poznato nam je da su se zauzeli za preporod srpske kulture. Danas oni  nose barjak preporoda i treba da ih svestrano podržimo.“ 

 

Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPO(J)I ovom prilikom želi još jednom da uputi reči zahvalnosti našim cenjenim predavačima, magistru Kalabiću i gospodinu Kolareviću, kao i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, direktorki SŠ „Mladost“ Jadranki Cvetković, zatim TV „Ruf“ i TV „Mlava“ iz Petrovca na Mlavi i Radiju Petrovac, koji su ispratili ceo događaj i naravno svim prisutnim gostima, koji su uveličali premijernu tribinu SPO(J)I u matici Srbiji. Posebno smo zahvalni i svim donatorima, koji su svojim donacijama obezbedili časopis „Spoji!“ na humanitarnom štandu posle promocije i tako pomogli da se na kraju zajedničkim snagama sakupe 10.930 dinara za pomoć višečlanim srspkim porodicama u nevolji na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako radili tako nam Bog pomogao,

Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPO(J)I

 

Izvor: SPO(J)I

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: