Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protim zaborava i prekrajanja istorije

ljuba-otvara-sto

Okrugli sto na temu etničkog čišćenja i genocida nad srpskim stanovništvom u Zapadnoj Slavoniji u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih iz Zapadne Slavonije održan je 30.septembra u domu RVI u Beogradu.

Skupu su prisustvovali: Božidar Popović, ispred Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Smilja Tišma, član Udruženja za ispitivanje zločina u Drugom svetskom ratu,  major Đorđe Kalanj, ispred Ministarstva odbrane, Milan Bekan, istražni sudija ispred Ministarstva pravde, Danijel Milanković, predstavnik Veritasa, Miodrag Linta, predstavnik SDF i Željko Vasiljević i Nebojša Orlović,  iz Pokreta veterana Srbije.

Posle uvodne reči Ljube Šućur,  predsednice Udruženja, koja se zahvalila svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na ovom skupu, posebno ističući spremnost Udruženja veterana ratova 1991-1999. da ustupe prostor za njegovo održavanje, iskusni veteran Željko Vasiljević je potvrdio da će njihova vrata uvek biti otvorena za članove Udruženja jer, dokle god oni postoje i rade na otkrivanju istine, mrtav ratnik nije zaboravljen,  a sve te žrtve nisu bile uzaludne.

Jovica Prodanović, potpredsednik Udruženja je dao prikaz prvog etničkog čišćenja 1991.godine na području požeške kotline, uz stradanje naroda i uništavanje sela, dok se Smilja Tišma  osvrnula na prekrajanje istorije Drugog svetskog rata i uvođenje nekih, novih datuma, koji nisu utemeljeni u pamćenju žrtava toga rata i njihovih potomaka. Posebno je bilo značajno što su ovom skupu prisustvovale Smilja Tišma i Brigita Knežević, ispred Udruženja logoraša iz logora Jasenovac i Stara Gradiška.

U Zapadnoj Slavoniji žrtve nisu bili samo oni, koji su branili svoja ognjišta, već i pripadnici regularne vojske JNA i srpski dobrovoljci, uglavnom radikali, od kojih su mnogi dali živote za Zapadnu Slavoniju.  Stoga je, posebno emotivno, bila pozdravljena Slobodanka Koldžić, čiji je brat, kao pripadnik vojske stradao U Zapadnoj Slavoniji, a ona je rekla da je posebno vezana za ovo područje i ljude iz njega, od  vremena kada je njen brat otišao i ostao na tom ratištu.

U daljoj raspravi istaknuto je da se godinama manipulisalo događajima i žrtvama , ali da je istorija pokazala da ništa, što počiva na negativnostima i tlačenju ne opstaje, kao i da se istina ne nosi u grob. Stoga se logične stvari moraju sagledavati  i prihvatiti, onakve kakve jesu i, što je najvažnije, mora se boriti za njih

Zaključak i poruka članova Udruženja porodica nestalih i poginulih iz Zapadne Slavonije sa ovoga skupa je: niko nas neće naterati da iz svojih duša izbacimo staze detinjstva, prve ljubavi i radosti , sve ono što nas vezuje za ljude i Zapadnu Slavoniju.

Izvor: www.zapadnaslavonija.rs

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: