Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Protiv Vincetića dodatna optužnica

Datum objave: četvrtak, 23 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud-bih 2.jpg

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Pere Vincetića (44), ranije optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja, dodatnu optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vincetić, zvani Konj, koji je mijenjao identitet pa je poznat i po imenu Marko Vidović, drugom optužnicom tereti se da je u maju 1992. godine učestvovao u silovanju, nezakonitom zatvaranju i pljački civila na području opštine Orašje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik HVO-a, u svojstvu komandanta 5. bataljona Vojne policije Posavina-Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužnica tereti Vincetića da je u maju 1992. godine, sa neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, učestvovao u nezakonitom lišenju slobode jednog civila i njegovom nezakonitom zatvaranju, te fizičkom zlostavljanju u kući u kojoj je bila smještena komanda vojne policije u Donjoj Mahali.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, optuženi je oštećenog prebacio iz navedene kuće u prostorije Osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje su bili zatvoreni civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti i tu ga držao nezakonito zatvorenog sve do kraja juna 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Vincetić je iste noći silovao jednu ženu u više navrata, te omogućio svom podređenom da to isto učini.

Optuženi je nakon toga navedeno lice natjerao da otkrije gdje se nalaze zlato i novac koje je posjedovala, što je ona i učinila, a potom su je vratili u kuću u kojoj je boravila, prijeteći joj da o tome šta se desilo ne smije nikome da priča.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top