Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Protiv Vincetića dodatna optužnica

Datum objave: četvrtak, 23 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud-bih 2.jpg

Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Pere Vincetića (44), ranije optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja, dodatnu optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vincetić, zvani Konj, koji je mijenjao identitet pa je poznat i po imenu Marko Vidović, drugom optužnicom tereti se da je u maju 1992. godine učestvovao u silovanju, nezakonitom zatvaranju i pljački civila na području opštine Orašje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik HVO-a, u svojstvu komandanta 5. bataljona Vojne policije Posavina-Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužnica tereti Vincetića da je u maju 1992. godine, sa neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, učestvovao u nezakonitom lišenju slobode jednog civila i njegovom nezakonitom zatvaranju, te fizičkom zlostavljanju u kući u kojoj je bila smještena komanda vojne policije u Donjoj Mahali.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, optuženi je oštećenog prebacio iz navedene kuće u prostorije Osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje su bili zatvoreni civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti i tu ga držao nezakonito zatvorenog sve do kraja juna 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Vincetić je iste noći silovao jednu ženu u više navrata, te omogućio svom podređenom da to isto učini.

Optuženi je nakon toga navedeno lice natjerao da otkrije gdje se nalaze zlato i novac koje je posjedovala, što je ona i učinila, a potom su je vratili u kuću u kojoj je boravila, prijeteći joj da o tome šta se desilo ne smije nikome da priča.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top