fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Protestni skup u Pakracu pod nazivom „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/pakrac-skup.jpg

Pod parolom „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“, koju je izrekao Franjo Tuđman, a kako organizatori istoimenog skupa tvrde, jedini pravi predsjednik do sada, održano je protestno okupljanje u Hrvatskom domu u Pakracu, koje je trebalo biti reakcija na izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja na nedavnom pakračkom ustoličenju slavonskog episkopa Jovana.

Sudionici tribine smatraju da su na ustoličenju episkopa izrečene „teške neistine“, a posebno vezano uz riječi patrijarha Irineja da su na ovom području Srbi masovno stradali od ’41. do ’45. i od ’91. do ’95., kao i da je na tom prostoru u spomenutom razdoblju poginulo oko 19 tisuća srpske djece.

Iako se za organizatora ovog skupa potpisala Udruga veterana i dragovoljaca Hrvatske, podružnice Pakrac i Lipik, bilo je vrlo jasno kako se radi o političkom skupu, kao i to da predstoje izbori za predsjednika republike i da je kampanja već odavno počela, pa je patrijarh bio samo kolateralna žrtva verbalnih napada.

Pod vodstvom moderatora tribine Damira Špančića, inače bivšeg gradonačelnika Pakraca, danas predsjednika Kulturno prosvjetnog društva Sloga koje upravlja Hrvatskim domom dr. Franjo Tuđman u kojem je tribina i održana, prisutnima su povodom „patrijarhovog besramnog čina“ kako su ga nazvali, govorili admiral Davorin Domazet Lošo, general Marko Lukić, župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva dr. Zvonimir Šeparović.

S druge strane pozornice našli su se gradonačelnik Pakraca Davor Huška, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ali i pakrački župnik monsinjorMatija Juraković. Prisutni su bili i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, te braniteljske skupine iz Nove Gradiške, Požege, Kutine, Daruvara i Slavonskog Broda.

– Iznesene su brojne povijesne neistine koje nas smetaju i za koje želimo da se više ne iznose, jer će se morati na drugačiji način reagirati, sukladno demokratskim, katoličkim i demokratskim standardima – riječi su kojima je Špančić napravio uvod u tribinu, dodajući kako se „Hrvatska uništava sustavno već godinama i to od razine mjesnih odbora pa do Banskih dvora“. No Špančić vjeruje da će se „već od izbora za predsjednika koji nam predstoje, krenuti u pravom smjeru jer dolazi vrijeme za pravu Hrvatsku“.

Aktualni župan Požeško – slavonske županije i umirovljeni general Alojz Tomašević poručio je pripadnicima srpske nacionalnosti kako su „dobrodošli svi oni koji pristaju na suživot u Pakracu, bez tutorstva iz Beograda i Srbije“. Tomašević je rekao da „nitko nema pravo taknuti svetinju kao što je Domovinski rat i minorizirati ulogu branitelja“.

– Gospodo, nemate pravo u herojskom gradu Pakracu govoriti neistine. Oni trebaju znati da se nalaze u Hrvatskoj, te da mogu govoriti javno, ali ne neistine – zaprijetio je Tomašević.

Dotaknuo se župan i predsjednika Vlade i države, Ive Josipovića i ZoranaMilanovića i uputio im pitanje je li im Hrvatska draga, nakon čega je najavio kako će se vladajući vrh ove godine promijeniti, najprije na predsjedničkim, a potom i na parlamentarnim izborima.

Uobičajeno raspojasan bio je admiral Davorin Domazet Lošo koji smatra da je problem Hrvatske „da se ne zna ponašati pobjednički“. I on je ponudio retorička pitanja, ali i odgovore.

– Zar mislite da se ustoličenje u Pakracu slučajno događa? Slučajnosti nema. Znate li da je episkop niški specijalac? Pakrac nije slučajno odabran. On je samo točka u pravcu Virovitice, najsjevernije točke projekta Velike Srbije. Ista se stvar ponavlja. Mi se danas nalazimo u ratu, ali mi to ne znamo i zato je episkop ustoličen u Pakracu, da razgrana svoju mrežu na temelju Memoranduma Druge srpske akademije. Ovaj skup je ponovni početak oslobađanja Republike Hrvatske – naglašavao je s pozornice Domazet Lošo.

General Marko Lukić je konstatirao kako njima (vlasti), nije stalo do Hrvatske, jer kako kaže, između ostalog, „novac iz fondova Europske unije ide na račune srpskih firmi u RH“, pa se stoga Lukić zapitao „kakvi smo mi to ljudi i katolici, jer smo se povezali više sa Srbima nego sa svojim čovjekom“.

Naposljetku, govor je održao dr. Zvonimir Šeparović, nekadašnji ministar vanjskih poslova, a nakon toga već duže vrijeme predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Šeparović se također poput svojih prethodnika osvrnuo na aktualnu vlast, posebno na predsjednika Josipovića za kojeg kaže kako nije sastavio tužbu za genocid koju je Hrvatska podignula protiv Srbije, nego je Josipović bio protiv takve tužbe i htio ju zaustaviti, ali u svom naumu nije uspio. Dotaknuo se Šeparović i svog, kako kaže velikog prijatelja Joea Šimunića koji pozdravlja riječima „za dom spremni“.

Spomenuo je i Srpsku pravoslavnu crkvu za koju smatra da provodi „zločestu politiku prema domovini“, optužio ju za agresiju na Hrvatsku, a optužiti bi trebalo prema njegovim riječima i Vesnu Teršelić, Documentu i Zorana Pusića. Lideri aktualne vlasti ovdje se podrazumijevaju, jer „rade protiv Hrvatske“. Šeparović nije zaboravio spomenuti niti Novosti.

– Nedopustivo je da se usred Zagreba tiska srpski list Novosti kojeg plaćamo svi mi. Unutra su sadržana sva srpska zla, pišu protiv države u kojoj se izdaju i tiskaju se na ćirilici – napomenuo je Šeparović.

Kako je sam naziv tribine potekao u 90-ima, izjave izrečene na tribini u Pakracu odavale su dojam kao da smo se zaista vratili u te godine. Čini se kako prošlost još uvijek ima prednost nad rješavanjem problema iz sadašnjosti i okretanjem prema budućnosti.

Piše: Goran Plavšić

Izvor: SNV

Vezane vijesti:

Pismo podrške „Ćirilice“ SNV u Hrvatskoj

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo „Otkosom“ novembra 1991.

SRBI U HRVATSKOJ ZABRINUTI DA ĆE NESTATI 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: