Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Protagora odgovara Jezerincu: Crkva je kroz povijest provodila progone, a ne ateisti

Datum objave: utorak, 17 januara, 2012
Veličina slova: A- A+

juraj.jpg

UDRUGA Protagora reagirala je na izjavu vojnog ordinarija Jurija Jezerinca na misi u Karlovcu povodom 20 godina priznanja Hrvatske da je Domovinski rat bio posljedica “ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga” te tvrde kako je to zamjena teza, jer je u povijesti Crkva organizirano provodila progone, a ne ateisti.

Smatraju da je Jezerinac svojom izjavom uvrijedio nevjernike te se takva izjava lako može pročitati kao poziv na linč. “Udruga za zaštitu ireligioznih, Protagora nije upoznata niti s jednim zločinačkim pohodom organiziranim ili upravljanim od strane neke organizacije agnostika, ateista i ostalih nevjernika. Ali znamo da je prve progone onih, koji drugačije vjeruju, započela Crkva, a ne ateisti. Naime u 4. stoljeću, nakon proglašenja kršćanstva službenom državnom religijom Rimskog Carstva, pobjednička frakcija kršćana započinje progon, kako drugih frakcija u okviru kršćanstva (npr. gnostika, a kasnije katara i bogumila), tako i pripadnika drugih religija koje pogrdno nazivaju poganima”, pišu u otvorenom pismu iz Protagore.

Crkva pokrenula križarske ratove sa 10 milijuna ubijenih

Podsjećaju da je križarske ratove, koji su se vodili od 1095. do 1291. godine, pokrenula Crkva, a ne ateisti te da je u njima ubijeno desetak milijuna ljudi. “Još toliko poubijala je zločinačka Sveta Inkvizicija, a ne ateisti, do 1808. godine,kad ju je Napoleon Bonaparte konačno zabranio. Inkvizicija, a ne ateisti, posebno se sadistički okomila na milijune nevinih žena proglašavajući ih vješticama koje bi, nakon dugotrajnog bolnog i ponižavajućeg mučenja, žive spaljivala na lomači”, podsjećaju iz Protagore te dodaju kako je Katolička crkva time “dala neizbrisiv pečat ‘europskome kulturnom identitetu’ jer takve navade ne poznaje niti jedna druga kultura”.

Jezerincu poručuju da je Papa, a ne ateisti, u 16. stoljeću pokrenuo prisilno pokrštavanje američkih urođenika, “koji su izloženi zvjerskim masakrima i genocidu (do početka 17.stoljeća pobijeno je 90 posto stanovnika Meksika i 85 posto stanovnika Perua) te im se ‘kršćanstvo = europska kultura’ utiskuje u tijelo i u dušu, ne bi li pod svaku cijenu spoznali gospodina, Isusa Krista”. Dodaju kako Katolička crkva sve do kraja 20. stoljeća nije imala ništa protiv njihovog zlostavljanja, porobljavanja i ubijanja.

“Hitleru olakšali konačno rješenje židovskog pitanja”

“Vjerski ratovi u Francuskoj, od 1562. do 1590. godine, između katolika i hugenota obilježeni su masakrima hugenota u kojima samoinicijativno sudjeluju i bogobojazni katolici, a ne ateisti, obični građani koji, tri dana i tri noći, po ulicama i trgovima Pariza hvataju i kolju žene i djecu hugenota, u tzv. Bartolomejskoj noći 1572.godine. Za vrijeme tridesetogodišnjeg rata između katolika i protestanata, od 1618. do 1648. g. (kršćani protiv kršćana, a ne ateisti protiv kršćana) koji se vodio na teritoriju današnje Njemačke, usmrćen je svaki treći njezin stanovnik. Posebno okrutno bilo je osvajanje protestantskoga Magdeburga kojeg je vodila katolička koalicija, a ne koalicija ateista. Katolička, a ne ateistička, vojska, u kojoj su sudjelovali i hrvatski vitezovi, izmasakrirala je oko 25.000 od 30.000 stanovnika, nekoliko tjedana silovala djevojčice i žene, a grad je opljačkala i spalila te ga sravnila sa zemljom”, podsjećaju Jezerinca iz Protagore.

Dodaju kako je i “izabrani narod” kroz stoljeća bio sustavno na udaru Katoličke crkve, “čime su Hitleru olakšali ‘konačno rješenje’ ‘židovskog pitanja'”. “Hans Kueng tvrdi da je ‘nacistički antisemitizam, utemeljen na rasi, bio pripremljen rimokatoličkim i protestantskim antijudaizmom utemeljenim na religiji.’ Ne na ateizmu”, pišu iz Udruge. Smatraju kako je Crkva u 20. stoljeću pokazivala svoj prezir prema ljudskim pravima, prema pravima žena, legalno izabranim predstavnicima naroda, a najviše prema pravima djece “tolerirajući njihovo sustavno fizičko, psihičko i spolno zlostavljanje širom svijeta, prikrivajući i negirajući zločine, te štiteći zločince, a posebno pedofile iz svojih redova”.

“Hrvatsku olakšali za najmanje 6 milijardi kuna”

“U pedesetak godina 20. stoljeća Katolička crkva, ne ateisti, šest se puta priklonila fašističkim diktatorima, genocidnim režimima, masovnim ubojicama, organizatorima logora smrti, silovateljima i otmičarima djece! Katolička crkva, ne ateisti, stala je na stranu pobunjene vojne oligarhije 1926. u Portugalu, sklopila konkordat s Mussolinijem u Italiji 1929., podržala pobunjenog generala Franca protiv Republike Španjolske 1936., poveselila se uspostavi zločinačke NDH 1941., blagoslovila udar generala Pinocheta protiv Republike Čilea 1973., te prihvatila vojnu huntu Jorgea Videle, uzurpatora vlasti u Republici Argentini 1976. godine”, pišu iz Protagore.

Smatraju i da je pogrešno što se tijekom posljednjih 20 godina “hrvatsku naciju” uvjerava da je ne bi bilo bez Katoličke crkve te da biskupi rade u interesu naroda. Upozoravaju da Hrvatska biskupska konferencija ne služi Hrvatskoj već svom poslodavcu Svetoj Stolici, “odnosno samoj sebi”, “koristeći sva prava koja proizlaze iz za RH štetnog ugovora sa Svetom stolicom”. “Narod gladuje, prekopava po kontejnerima, a HBK raspolaže milijunima i gradi palače od oniksa. Sveta stolica je, kao što se to ovih dana često ponavlja, među prvima priznala Hrvatsku, ali nas to skupo košta. Do sada nas je olakšala za barem 6 milijarde kuna, i svakodnevno uzima dodatni milijun”, pišu iz Protagore i dodaju kako ta udruga od države nikada nije uzela ni kune.

“Ako građani RH jednog dana, na referendumu slobodnom voljom odluče prenijeti svoj neotuđivi suverenitet i svoju slobodu na Svetu stolicu, onda će biskupi moći uživati u misionarskoj ulozi preoblikovanja obrazovnog, pravnog i političkog sustava, te manipuliranja vojskom i policijom. Do toga dana oni su ravnopravni građani koji nemaju nikakva prava vrijeđati one koji misle drukčije i koji zbog valjanih razloga ne vjeruju u svetost Katoličke crkve. U 21. stoljeću u Crkvi demokracije nema, nema ravnopravnosti spolova, nema tolerancije na seksualno opredjeljenje pojedinca, a isti takav srednjovjekovni sustav bi hrvatski biskupi očigledno htjeli prenijeti i primijeniti i na Republiku Hrvatsku”, zaključuju iz Protagore.

Izvor: Index.hr

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top