Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROSVJETNI RADNICI SRPSKE PRVI PUT NA SEMINARU U JAD VAŠEMU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/jadvasem.jpg

JERUSALIM, 16. JULA /SRNA/ – Svečanom ceremonijom danas je u Jerusalimu ozvaničeno prvo institucionalno učešće prosvjetnih radnika iz Republike Srpske /RS/ na seminaru Međunarodne škole Jad vašema, vodećeg memorijalnog i naučno-istraživačkog centra holokausta u svijetu.

 

 

„Grupa od 10 prosvjetnih radnika iz cijele Srpske, organizovana od Pedagoškog zavoda Republike Srpske i predvođena njegovim direktorom Mirom Grbić, pohađaće intenzivan jednosedmični seminar, koji finansijski pokriva ova izraelska ustanova“, izjavio je za Srnu pomoćnik šefa Predstavništva RS u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Polaznike seminara na otvaranju su srdačno pozdravili šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, ambasador BiH u Izraelu Branko Kesić i direktor Međunarodne škole Jad vašema Dorit Novak.

Tokom seminara polaznici će imati priliku da se upoznaju sa multidisciplinarnim pedagoškim metodama izučavanja holokausta.

„Predavanja, koja vode eminentna imena – profesor Gaj Miron, dr Hava Baruh, dr David Zilberklang, dr Rafi Vaga, dr Ehud Lejb, dr Daniel Uziel i dr Gil Jaron, biće podijeljena hronološki i tematski“, rekao je Nikolić.

Jedno od predavanja biće posvećeno pismima iz sistema logora smrti Jasenovac, a biće upriličeno i nekoliko razgovora sa preživjelim holokausta.

Smisao ovog projekta je uvrštavanje izučavanja holokausta u odgovarajući nastavni program Pedagoškog zavoda Republike Srpske, te sagledavanje primjenjivih instrumenata za izučavanje stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, nad kojima je počinjen genocid tokom vlasti nacističke Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Po završetku seminara polaznike će primiti i Njegovo blaženstvo patrijarh jerusalimski Teofil Treći.

„Ovaj istorijski iskorak Republike Srpske u saradnji sa obrazovnim i naučnim ustanovama Izraela plod je dogovora tokom januarske zvanične i izuzetno uspješne posjete predsjednika Srpske Milorada Dodika državi Izrael“, zaključio je Nikolić.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: