Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pronađene kosti 30 žena?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/bistrica.jpg

Pet ljudskih lobanja i posmrtni ostaci tridesetak žena pronađeni su u petak u selu Bistrica kod Gradiške. Pretpostavlja se da je reč o civilima i jasenovačkim zarobljenicima koji su ubijeni u Drugom svetskom ratu. Masovnu grobnicu, u koju je bačeno oko 30 žena sa područja opštine Gradiške, u petak po podne pronašao je Duško Batić iz Bistrice. On je samoinicijativno počeo da kopa i traži grobnicu za koju se, kako tvrdi, znalo 70 godina.

Sam kopao

– U toj grobnici leži oko 30 žena koje su ustaše pobile tokom Drugog svetskog rata. Reč je o zarobljenicama jasenovačkog logora koje su za vreme rata dovođene u Bistricu da rade na poljima i njivama i proizvode hranu za ustaše.

Uprezali ljude umesto stoke

Na području sela Bistrica kod Gradiške, za vreme Drugog svetskog rata postojale su takozvane „ekonomije“, odnosno poljoprivredna dobra gde su zdravi zarobljenici iz zloglasnog logora pre smaknuća odvođeni na prinudni rad. „Radna služba“ koncentracionog logora „Jasenovac“ bila je podeljena po grupama sa određenim delatnostima. Grupa E – ekonomija razgranala se 1943. godine, a zauzimala je sva zemljišta oko sela Jablanica, Mlaka, Feričanci, Draksenić, Međeđa i Bistrica, dok je „Jasenovac“ funkcionisao kao centrala manjih ekonomija smeštenih u okolini. Obrada zemljišta obavljala se tako što su žene i muškarci uprezani umesto stoke sve dok su imali snage za rad.

Prema pričama, ali i napisima iz nekoliko knjiga, one su streljane u jesen 1943, a čak je poznat i identitet nekoliko žrtava. Za to se znalo skoro
70 godina, ali komunističkoj vlasti, a ni bilo kojoj drugoj posle nje, nije palo na pamet da potraži posmrtne ostatke tih mučenica koje su nevine stradale – priča Batić, navodeći da se u selu nalaze još najmanje dve masovne grobnice.bistrica-dusko-batic.jpg

On kaže da je kroz molitve počeo da dobija određene vizije zbog kojih je u rodnom selu izgradio tri zadužbine. Vođen time, odlučio je da potraži i grobnice, kako bi mučenicama podario večni mir.

– Blagoslov sam dobio i od sveštenika i krenuo da prikupljam potrebnu dokumentaciju. Međutim, niko to nije ozbiljno shvatao, pa sam sam počeo iskopavanje. Pošto je teren nepristupačan, iskoristio sam trenutak kada nema kiša kako bih sve pripremio za kopanje. Na tom mestu nekada se nalazio bunar, a priča kaže da su žrtve u njega ubačene i potom prekrivene panjevima i drvećem. Doveo sam bager i na dubini od tri metra našli smo drveće. Kada smo ga uklonili, ugledali smo ljudske lobanje i kosti – kaže
Batić.

Počinje iskopavanje

Po pronalaženju grobnice on je o svemu prvo želeo da obavesti sveštenika i banjalučkog vladiku Jefrema. Međutim, kako nije uspeo da stupi u kontakt s njima, pozvao je policiju. Ubrzo je mesto obezbeđeno i policija nikome ne dozvoljava
pristup dok se ne završi uviđaj. Obaveštena je i okružni tužilac Snježana Petković, koja je za Press RS rekla da će danas početi ekshumacija žrtava.

– Grobnicu su grubo pregledali patolozi Zavoda za sudsku medicinu RS i pretpostavljamo da je reč o žrtvama iz Drugog svetskog rata. Pronađeno je pet ljudskih lobanja i kostura, ali se veruje da se u grobnici nalazi mnogo veći broj žrtava. Od suda smo zatražili da izda naredbu za ekshumaciju i danas bi trebalo početi iskopavanje. Identiteti žrtava i ostali detalji znaće se tek po završetku istrage – rekla je Petkovićeva.

Ognjen Matavulj 

Izvor:PRESS RS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: