Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promovisane tri knjige o Prvom svjetskom ratu

Datum objave: utorak, 2 decembra, 2014
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

U organizaciji banjalučkog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” i Društva članova Matice Srpske u Republici Srpskoj, večeras je u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci održana promocija tri knjige o Prvom svjetskom ratu izdavačke kuće “Prometej” iz Novog Sada.

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci održana promocija tri knjige o Prvom svjetskom ratu izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada
Banjaluka – promocija tri knjige o
Prvom svjetskom ratu

Promovisane su knjige “Posezanje za svjetskom moći” autora Frica Fišera, “Ratni ciljevi Srbije 1914.” autora Milorada Ekmečića i “Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918. godine” autora Radmile Radić i Momčila Isića. Istoričar Željko Vujadinović rekao je da su ove tri knjige veoma poznate i istaknute kada je riječ o tematici o Prvom svjetskom ratu.

Vujadinović je rekao da je knjiga “Posezanje za svjetskom moći” značila prekretnicu ne samo u Njemačkoj, već u svjetskoj istorijskoj nauci kada je u pitanju obrazlaganje ideja uzroka Prvog svjetskog rata i tumačenje i obrazlaganje svih onih procesa koji su postojali prije Prvog svjetskog rata, a koji su doveli do izbijanja tog rata i nastavili da žive u okviru svojih ideja i poslije 1918.godine.

On je rekao da knjiga “Ratni ciljevi Srbije 1914.” govori o tome kako je došlo do stvaranja jugoslovenske države 1918. godine.

“Srbija je 1914. godine imala dva izbora, a to je da ide na stvaranje jedne južnoslovenske države ili da se nasilno uklopi u jedan evropski projekat koji bi značio razvijanje jedne ideje koju bi forsirala Njemačka. Srbija se 1914. opredijelila za stvaranje jugoslovenske države što je jasno istakla u Niškoj deklaraciji”, zaključio je Vujadinović.

Autor knjige “Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918.godine” Radmila Radić istakla je da se ova knjiga bavi stanjem u pomjesnim crkvama tokom Prvog svjetskog rata, odnosno materijalnom štetom crkava i stradanjem monaštva i sveštenstva.

Ona je rekla da je, prema istraživanjima, u nekim eparhijama stradalo i više od 60 odsto sveštenstva, monaštva, te profesori bogoslovije i bogoslovi, ističući da se broj stradalih trenutno kreće oko 3.326 i da taj broj nije konačan.

Član Glavnog odbora SPKD “Prosvjeta” Banjaluka Slobodan Nagradić rekao je da se promocijom ove tri knjige u Srpskoj privodi kraju obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.godine.

On je podsjetio da su SPKD “Prosvjeta i “Matica Srpska” prošle godine među prvima počeli obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata – značajnog događaja za srpsku istoriju.

Promociji knjiga prisustvovali su istoričari, ugledni naučni, kulturni i javni radnici.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U MOSKVI ODIGRANA PREDSTAVA “SOLUNCI GOVORE”

Milorad Ekmečić: Mrak nadolazećeg rata

PREPLITANjE ISTORIJE I SADAŠNjOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top