Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROMOVISANA KNjIGA “SERBIA”

Promocija_knjige_Serbija_u_Andricgradu-351f527eU Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je promovisana knjiga “Serbia”, koju su priredili Sanja Ćosić, Novo Tomić i Ratomir Damjanović.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu Jovan Pejčić rekao je da se ova knjiga prvi put pojavila 1995. godine.

“Reč je o delu koje okuplja ono što su strani autori o Srbima i srpskoj državi govorili od 19. veka do danas. Knjiga je obimna i sadrži tri tematska dela. Jedna je srpski narod, drugi srpska zemlja i treći srpska duhovnost”, istakao je Pejčić.

On je naveo da su zastupljena uglavnom velika imena svjetske kulture i književnosti, koji su izbliza poznavali srpsku istoriju i koji su u svojim tekstovima htjeli da ocrtaju karakter srpskog čovjeka u istorijskoj perspektivi.

Novinar i priređivač Novo Tomić rekao je da se ovim bavi 20 godina i da ima prostora da se još toliko radi, jer su ove teme neiscrpno more.

“Došli smo do sedmog izdanja. Napisano je desetine tekstova o Srbima i srpskoj zemlji i srpskom narodu. To je jedno veliko polje za istraživanje”, rekao je Tomić.

Jedan od priređivača Ratomir Damjanović rekao je da knjiga obuhvata 350 autora i oko 500 tekstova, a da je objavljena u dva toma.

“Obuhvata sva naša istorijska razdoblja od Nemanjića, do današnjih dana. Tu je zaista mnogo tema, a najviše putopisa. Knjiga ima 400 novih strana i novo poglavlje koje obuhvata tekstove koji su nastali od 1999. godine do danas”, ističe Damjanović.

On je rekao da je knjiga “Serbia” potrebnija nama nego svijetu, iako je svijet napisao tu knjigu i “to je njihova zadužbina”.

“Oni pišu o našim duhovnim temama, preokupacijama, o istoriji, a svi ističu da je riječ o kulturi otpora protiv velikih moćnih sila. Nama je potrebna knjiga da vidimo da imamo svoje duboke korijene, da je naša duhovnost utemeljena u naše biće i da ne treba da prevlada duh samoporicanja, nego ono što jesmo i što tek treba da budemo”, zaključio je Damjanović.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Branimir Nešić: Catena mundi je “nacionalna biblija“ koja …

Prepuna sala na svečanoj promociji enciklopedije Catena mundi!

PREDSTAVLjENA KNjIGA “ZLOČINI NAD SRBIMA U NDH …

IZAŠLA KNjIGA “ZLOČINI ARBANASA NAD SRBIMA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: