Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promovisan Zbornik „Zločini Crne legije 1942-43. godine u istočnoj Bosni“

Foto: RTRS/Srna
Foto: RTRS/Srna

U Srebrenici je danas, povodom obilježavanja 73 godine od velikog ustaškog zločina nad srpskim stanovništvom ovog mjesta i okolnih sela na Trojčindan, promovisan Zbornik radova „Zločini `Crne legije` 1942-43. godine u istočnoj Bosni“.

Urednik zbornika Veljko Đurić Mišina rekao je da ova knjiga sadrži izlaganja učesnika prošlogodišnjeg okruglog stola u Srebrenici o zločinima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i ustaških jedinica Jure Francetića na području Srebrenice i Birča.

„Svi događaji u istoriji imaju i svoju predistoriju, pa i događaji u Srebrenici u posljednjem ratu. Ta predistorija su upravo zločini koji su počinjeni nad srpskim civilnim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, kao i zločini počinjeni nad Srbima ovog kraja 1992. i 1993. godine“, rekao je Đurić, koji je vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

On kaže da su u zborniku izneseni podaci o stradanjima Srba u Podrinju u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u ratu od 1992. do 1995. godine, kako bi mogli da budu doneseni zaključci o događaju iz jula 1995. godine, o kojem, kako navodi, kruži velika laž i prevara javnosti u svijetu.

„Nas interesuju sva stradanja, a posebno podaci u vezi sa srpskom stranom. Pokušali smo da ostvarimo saradnju sa muslimanskim institucijama kako bismo zajednički istražili i dokumentovali sva stradanja u posljednjem ratu u Srebrenici i oko nje, ali nažalost oni to ne žele“, pojasnio je Đurić.

On kaže da imperijalne sile i danas nameću svoju istinu o događajima u BiH u posljednjem ratu, posebno o Srebrenici koja je odraz globalističke politike i koja nema nikakve veze sa realnošću.

Đurić je naveo da nema potpunih podataka o srpskim stradanjima i žrtvama ni iz jednog rata, te da oni nikada neće biti utvrđeni.

„U zborniku smo objavili spiskove nastradalih Srba sa područja srednjeg Podrinja, a najprecizniji spiskovi se odnose na stradale Srbe sa šireg područja Kravice kod Bratunca u oba svjetska rata“, dodao je Đurić.

On je rekao da podaci o srpskim stradnjaima ne postoje jer je nakon Prvog svjetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca vođena politika pomirenja, a nakon Drugog svjetskog rata politika bratstva i jedinstva koje su gušile iznošenje istine o stradanjima Srba zarad stvaranja zajedničke države i mira.

O ustaškim zločinima Divizije Jure Francetića govorili su istoričari Bojan Đokić i Zoran Antonijević, koji kaže da njemački dokumenti najbolje svjedoče o dimenzijama i brutalnosti ustaških zločina za vrijeme vladavine NDH.

„NDH je bila genocidna država, što mi dokazujemo i ovom knjigom i svjedočenjima, a cilj nam je da sva ta saznanja zabilježimo, kako nam se istorija stradanja ne bi ponavljala“, poručio je Antonijević.

On je podsjetio da Srbi nisu ubijani samo u logorima, nego neselektivno i kod svojih kuća, što govori da je namjera bila da budu potpuno uništeni i da nestanu sa ovih prostora.

Zbornik su priredili Muzej žrtava genocida iz Beograda, Arheološki muzej „Rimski municipium“ iz Skelana, uz podršku Srpskog kulturnog centra „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice.

„Zločini `Crne legije` 1942-43. godine u istočnoj Bosni“ biće promovisani u više mjesta u Srbiji, a trebalo bi da bude snimljen i televizijski serijal o sudbini srpske djece u NDH.

(RTRS, Srna)

 Izvor: ISKRA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: