Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Promocija Pečata: Antiglobalizam, ljevica i ćirilica

Datum objave: utorak, 5 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+

Promocija sama po sebi nije poseban događaj, sem što je zamišljena kao tribina na kojoj su mišljenja mogli razmijeniti čitaoci i delegacija lista predvođena urednikom Miloradom Vučelićem.

Promocija

Piše: Marko Šikuljak, foto i video Željko Svitlica

On je predstavljajući Pečat više puta naglasio da je list izbio na prvo mjesto najčitanijih nedeljnika u Srba, te da za njega pišu neki od najslobodoumnijih srpskih glava, među kojima su bili i pokojni Momo Kapor i Mihajlo Marković, te još uvijek aktivni Milovan Danojlić, Brana Crnčević, Dobrica Ćosić, Milorad Ekmečić i drugi.

Ovo je istaknuto jer je Pečat jedno od rijetkih mjesta gdje se njihova riječ može čuti, a Pečat traži svoje mjesto pod suncem u vrijeme kada je sloboda medija po Vučeliću najugroženija.

-Svojevremeno sam kao mlad pisao o gušenju slobode misli i autonomije univerziteta za vreme komunizma, i mislio da gore ne može. Danas je Srbija zemlja u kojoj se zabranjuju emisije, kao što se desilo sa emisijom Atlantis Biljane Đorović na Radio Beogradu – rekao je Vučelić.

Promocija

Pečat se profilisao kao ljevičarski, antiglobalistički i nacionalni nedeljnik. Vučelić se pohvalio ugledom koji list ima u inostranstvu, jer su u njemu objavljivali tekstove ili su intervjue dali Noam Čomski, Dajan Džonson, Meri Volš, Dejvid Piterson i drugi.

Okrenut je tematskim tekstovima i pitanjima kakva su gentski modifikovana hrana, pristupanje NATO, odnosi sa Rusijom, Kosovo, Republika Srpska… dok se na konkretne događaje osvrću kada se desi nešto poput prebacivanja Njegoša u crnogorsku književnost ili kada se u Adi otkriva spomenik mađarskom generalu koji je odgovoran za smrt na hiljade Srba.

O aktuelnom momentu i sve većem približavanju ka NATO, Vučelić je ocijenio da Srbija najviše gura BiH u ovaj savez. Po njenom ulasku, kao i očekivanom priključenju Crne Gore, Srbija će naći izgovor da svi Srbi budu u jednoj organizaciji.

-Naći će se tu i neki vladika SPC, kao što se i već sada može naći, koji će reći da srpski narod ne treba da se razdvaja, i da treba da bude zajedno – dodao je Vučelić.

Aleksandar Dunđerin, čovjek zadužen za kulturne rubrike u Pečatu govorio je o očuvanju srpskog jezika i pisma, kao i pokušajima konvertovanja srpskih pisaca u bosanske, crnogorske, ili pak sveprožimajuće multikulturne vojvođanske književnosti.

Pečat je jedan od rijetkih medija koji je digao glas protiv zavođenja Njegoša i Nikole Malovića u Narodnoj Biblioteci Srbije kao crnogorskih pisaca. Nakon žučne reakcije oni su ostali Srbi, ali sam pokušaj da se živim čovjekom, koji svoj roman počinje rečenicom “I dalje mislim i pišem na srpskom”, manipuliše na način kako je to učinjeno sa Malovićem dovoljno govori o beskrupuloznosti onih koji bi i dalje čerupali srspki jezim.

Po Dunđerinu, mnogo veća odgovrornost u ovim procesima je na Srbima, koji ili nemaju strategiju šta u ovoj oblasti treba raditi, ili čak silom idu protiv interesa svog naroda, u pokušajima da se na razvalinama srpskog stvori novi, BHS jezik.

Pečat je tu napravio obrnut korak, pa je jedan od rijetkih, ako ne i jedini list koji je latiničnu štampu zamijenio ćirilicom.

Izvor: Frontal

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top