Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promocija nove knjige Svetozara Livade

Datum objave: subota, 9 novembra, 2013
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/livada-promocija1.jpg

U organizaciji karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta održana je promocija najnovije knjige prof. dr. sci. Svetozara Livade “Stradanja i nadanja”. Autor Livada kaže da se dogodio povijesni zločin te da nitko nije tražio povijesni odgovor na to. Kada je istražio prirodu rata, htio je utvrditi i njegov saldo. 

Na 420 stranica, autor u sedam poglavlja pruža saldo ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije, dosta je brojčanih podataka, a dat je i detaljan spisak srpskih žrtava rata i poraća na području Hrvatske. Uz autora o knjizi je govorio kolega filozof prof. dr. sci. Veselin Golubović.

– Livada je pisao na primjeru ratova koji su nas snašli u krvavom raspadu Jugoslavije. Ratovi se vode radi pljačke tuđe imovine, osvajanja tuđih teritorija, porobljavanja, progona i ubijanja drugih ljudi i naroda. Naši su ratovi tako paradigma za svaki rat. Doduše, ratovi bi se trebali voditi u skladu sa međunarodnim ratnim zakonodavstvom, ali se ni jedan ne vodi tako niti se vodio. Rat priznaje pobjednike i poražene, a pobjednici pišu historiju koja je mit i u kojoj su naši zločinci heroji i žrtve, a njihovi zločinci agresori, izdajnici i zločinci. U ratu nema pobjednika. Svi su poraženi, a ponajprije su poraženi čovjek i čovječnost, kazao je Veselin Golubović.

Autor Livada kaže da se dogodio povijesni zločin te da nitko nije tražio povijesni odgovor na to. Kada je istražio prirodu rata, htio je utvrditi i njegov saldo.
– Niti jedan projekat novonastalih država nije uspio. Sada su sve pred bankrotom. Jugoslavija je bila dužna 19 milijardi dolara, a dug svih država iznosi 210 milijardi eura odnosno 280 milijardi dolara ili 14 puta više. Uništeni su mir, komunikacije među ljudima, kulturni krug, a ni sport nije bolje prošao. Uništen je treći stalež, doživljen je demografski slom i više se međusobno gložimo nego druge evropske zemlje, a svaki političar svakog dana može dati povod za rat. Napravio sam koncept prema kojem političare treba izuzeti iz izmirenja jer su nastali na valu rata i on im odgovara po principu “zavadi pa vladaj”, ističe Svetozar Livada.

Na primjer, dodaje on, protiv Srba vode zadnju bitku, iracionalno, pomoću ćirilice, a i ona je dio hrvatskog identiteta. Svi brevijari i misali su od 15. vijeka pisani na ćirilici, transformiranoj glagoljici odnosno bosančici. To zna svaki pop a kamo li ne biskup, međutim, svi šute.

U građanskom ratu nema pobjednika i poraženih. Uništeno je 19 najvećih mostova koje smo nekada imali, hiljadu bogomolja, 800 biblioteka, četiri miliona knjiga je u Hrvatskoj po napucima države uništeno kao i 37 hiljada objekata, a o ljudskim životima da i ne govorimo.

– Hrvatskoj nije stalo za žrtve drugoga. Talibanski se sada ratuje protiv ćirilice i nigdje u svijetu se ne događa da se vladi daju ultimatumi. Knjigu posvećujem Milanu Ljevaru kojeg je ubila država. On se uzdignuo iznad svih i nitko ga ne može nadvisiti. Dao je vlastiti život da bi svjedočio protiv zločina, zaključio je Livada.

AUTOR: Milan Cimeša 

 

Izvor: SNV
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top