Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija knjige „Ognjena Marija Livanjska“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/ognjena-marija-livanjska-knjiga.jpg

Nakon Beograda, Podgorice i Banja Luke, promocija petog izdanja knjige „Ognjena Marija livanjska“ autora Buda Simonovića, u izdanju Svetigore i Udruženja „Ognjena Marija livanjska“, održaće se na Malu Gospojinu, 21. septembra 2014. godine u Novom Sadu, u Klubu i galeriji „Zrno“, sa početkom u 17 časova.

Uz promociju, biće prikazana i izložba dokumenata i fotografija o stradanju Srba Livanjskog polja.

Iako se prvo izdanje Ognjene Marija livanjske našlo pred publikom pre više od dve decenije, dužna pažnja je poklonjena i njenom ovogodišnjem, po redu petom izdanju, štampanom u izdanju Svetigore i Udruženja OML. Da dve decenije nisu izbledele sadržaj, ali ni potrebu livanjskih Srba i njihovih prijatelja da se vraćaju našim, srpskim stradanjima svedoče i promocije petog izdanja održane proleća ove godine u Podgorici, Beogradu i Banja Luci, kao i aktivnosti na izdavanju knjige na engleskom jeziku.

Nakon predstavljanja, biće omogućena kupovina knjige, čija je cena 1.000 dinara.

Poštujmo svoje pretke i žrtve livanjskog područija, podržimo rad Udruženja „Ognjena Marija livanjska“, dođimo na skup kome će prisustvovati i autor knjige, Budo Simonović.

Knjiga Ognjena Marija livanjska prikazuje ustaške pokolje, strašne, a hladnokrvno izvršene nad Srbima grada Livna i sela na rubu Livanjskog polja. Dogodili su se prvih dana hrvatske nove države, u proleće i leto 1941. godine.

Kroz samo dva dana tog zlog proleća, prikazana je strašna sudbina najmanje 1600 Srba, žrtava iracionalne mržnje. Nije pošteđena ni nejač. Bilo ih je 673 mlađih od 15, a čak 248 nisu dočekali svoju sedmu godinu. I nije bilo dovoljno da budu ubijeni metkom. Morali su umirati u stravičnim mukama, na 17 velikih stratišta na tom geografski malom prostoru.

Sudbinom, srećom, Božijom rukom, tek sa svakog gubilišta poneko se izvukao ranjen, izmrcvaren, ali živ. Tek da se sazna šta se i kako dogodilo. Oni koje je autor, četrdeset godina posle tog strašno stradanja zatekao žive, glavni su likovi knjige. Stvarni. I oni i njihove sudbine koje su ispričali autoru po redu i detaljima. Izašli iz jama, izgubili sve iz porodice, u praznoj kući inatili su se dželatima nastavljajući svoj i rađajući novi život.

Potvrda istinitosti njihovog stradanja i načina stradanja je u svedočenjima Hrvata i Muslimana, hrabrih u nesretnim ratnim danima da pomognu

Srbima, ali i da autoru u pero ispričaju šta je i kako prava „neka se čuje i druga strana“.

Klub i galerija „Zrno“ nalazi se na Trgu Marije Trandafil 11, na drugom spratu.

Izvor: Zrno

 

Vezane vijesti:

Promocija Ognjene Marije Livanjske Buda Simonovića u Banja Luci 26. aprila

Promocija petog izdanja knjige Buda Simonovića Ognjena Marija Livanjska

Promocija 5. ćiriličnog izdanja knjige Ognjena Marija Livanjska Bude Simonovića

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“

Novo izdanje knjige “Ognjena Marija Livanjska” Buda Simonovića

Livanjsko polje

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: