Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promocija knjige „Istorija Republike Srpske”: Zemlja utemeljena svetosavskim nasljeđem

Datum objave: subota, 17 decembra, 2016
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

U amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u ogranizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta „Sistem vrednosti”, večeras je predstavljeno temeljno djelo borbe, nastanka i budućnosti Republike Srpske – „Istorija Republike Srpske”.

promocija_knjige_istorija_republike_srpske

Predavači koji su prisutne profesore, studente i goste upoznali sa borbom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za komad svoje slobode i narodne ravnopravnosti bili su mladi istoričar i veliki prijatelj Republike Srpske i njenog naroda  Nemanja Dević, istoričar prof. Predrag Marković, kao i jedan od autora ovog istorijskog djela Čedomir Antić.

Nemanja Dević je podsjetio na duboko svetosavsko nasljeđe prostora na kome je nastala RS, ali i na mnogodane žrtve koje je taj narod podnosio za obnovu i jačanje same Srbije. Kao primjer tog žrtvenika pomenuo je srpsko selo Prebilovce u dolini Neretve, njegove solunske dobrovoljce i svo potonje zlo koje je zadesilo ovo selo i njegove seljane. Naglasio je i da je RS velika pobjeda njenog naroda koji se suprostavio težnjama da mu otmu zemlju, ime i duhovnost.

Prof. Predrag Marković je napomenuo da je ovo značajan trenutak s obzirom da srpskom narodu fali i naučno djelo koje će sažeti cjelokupnu istoriju njegovog trajanja i opstajanja i da smo kao narod željni tog novog kapitalnog djela istorije Srba, ali i novog rječnika srpskog jezika.

Promišljajući u šaljivom tonu dodao je da je od nastanka Republike Srpske do danas u Holivudu snimljeno čak 18 filmova koji su protiv ove mlade republike i njene borbe da živi, ali da ni jedan nije ostvario zapaženiji uspjeh. Vjerujući da Amerikanci ipak mogu prepoznati istinu, na kraju je sa ozbiljnošću istakao da je „Istorija Republike Srpske” sigurno naučni argument koji će tim zlonamjernim političkim igrama biti ozbiljna prepreka.

Koautor ovog već sada možemo reći nacionalnog djela za narod RS, Čedomir Antić, podsjetio je da je Republika Srpska velika pouka srpskom narodu – da su borbe za velike ideje ( kakva je bila jugoslovenstvo, a danas je evropejstvo) jesu ili obično budu velika razočarenja, a samo one na prvi pogled male borbe ako su državotvorno zdrave i narodnosno svekorisne postaju velike pobjede. To je upravo Republika Srpska.

On je naglasio da je državi i narodu koji postoje uskoro već 25 godina bila neophodna ovakva jedna istorijska sinteza, prije svega kao sjedinjeni stav protiv svih onih koji smatraju da je RS samo jedan privremeni bosanski entitet.  Antić je upozorio da u narednim vremenima možemo očekivati i vojni napad na R. Srpsku kako bi bila silom ugušena u bosanskoj državi, ali da je uvjeren da je RS toliko iskreno i duhovno utemeljena da je njenu ideju nemoguće izbrisati.

Brojni studenti iz Republike Srpske i Srbije izrazili su svojim prisustvom i iskazanim zadovoljstvom radost što mogu pozdraviti ovo istorijsko djelo koje je temelj i tapija za njihovu budućnost i nasljeđe.

Podsjetimo da je u oktobru 2015. godine u Banjaluci svečano predstavljena knjiga „Istorija Republike Srpske” kao zajedničko djelo institucija RS i autora prof. Nenada Kecmanovića i istoričara Čedomira Antića.

Na ovom narodno-državno važnom zadatku radilo je 16 istoričara i drugih naučnika iz RS i Srbije.
Ove godine je objavljeno i dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku. Djelo je u luksuznom povezu uredila i izdala „Srpska književna zadruga”.

Goran Lučić

Izvor: Slobodna Hercegovina
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top