fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija “Kninske Krajine 5” i knjige “Riđane i bratstvo Trifunovića“ u Beogradu

Kninska_Krajina_5-dee41fd8Pozivamo Vas,

na promociju petog  broja  “Kninske Krajine” i  knjige “Riđane i bratstvo Trifunovića“,

prof. Mirka Trifunovića u izdanju SKD Zora Knin-Beograd.

 

Promocija će se održati 13. februara u 17 sati u Domu RVI Srbije u Beogradu, Savski trg 9 (kod Željezničke stanice).

 

U uvodnoj rubrici Kninske Krajine 5, “Kalendar”, je podsjećanje da su 2015, godišnjice nekoliko događaja iz istorije Kninske Krajine, Sjeverne Dalmacije i Tromeđe Dalmacije, Like i Bosne.

 

Navršava se četiri  vijeka od  1615, kada je osnovana Bogoslovija Sveta tri Jerarha u manastiru Krka (proslava u Kistanjama biće održana na Preobraženje, 19. avgusta ove godine).

 

U ljeto 1875. je počeo srpski ustanak na Tromeđi Like, Bosne i Sjeverne Dalmacije,  odbori za pomoć su formirani u Dalmaciji, gdje je jedan od prvih i najaktivnijih bio odbor u Kninu.

 

Jedan od tekstova posvećen je 245. godišnjici od nastanka Ižice, knjige koju je Dositej Obradović, veliki srpski prosvjetitelj, završio u Plavnu marta 1770.

 

Đorđe Đurić piše o Plavnu i Kninskoj Krajini povodom tri vijeka od Malog morejskog rata. Pane Sinobad, na osnovu tekstova Miloša Sinobada, Ljubomira Vlačića i drugih izvora, podsjeća da je 1715. poginuo vitez Jovan Sinobad.

 

Časopis u tekstu Jovana Rakića, na osnovu sjećanja prof. Branka Mandića, podsjeća da su krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošlog vijeka, u Đevrskama objavljene dvije knjige, navodeći i manje poznat podatak da je učinjen veliki napor na pokretanju “Bukovačkog zbornika”, ali da zbog nedostatka podrške vlasti do toga nije došlo.

 

Vezane vijesti:

u beogradu otvoren jubilarni 15. „krajiški likovni salon“

kulturne aktivnosti u republici srpskoj krajini u vrijeme 

KULTURA U IZBJEGLIŠTVU – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: