Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Promocija “Kninske Krajine 5” i knjige “Riđane i bratstvo Trifunovića“ u Beogradu

Datum objave: ponedeljak, 9 februara, 2015
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

Kninska_Krajina_5-dee41fd8Pozivamo Vas,

na promociju petog  broja  “Kninske Krajine” i  knjige “Riđane i bratstvo Trifunovića“,

prof. Mirka Trifunovića u izdanju SKD Zora Knin-Beograd.

 

Promocija će se održati 13. februara u 17 sati u Domu RVI Srbije u Beogradu, Savski trg 9 (kod Željezničke stanice).

 

U uvodnoj rubrici Kninske Krajine 5, “Kalendar”, je podsjećanje da su 2015, godišnjice nekoliko događaja iz istorije Kninske Krajine, Sjeverne Dalmacije i Tromeđe Dalmacije, Like i Bosne.

 

Navršava se četiri  vijeka od  1615, kada je osnovana Bogoslovija Sveta tri Jerarha u manastiru Krka (proslava u Kistanjama biće održana na Preobraženje, 19. avgusta ove godine).

 

U ljeto 1875. je počeo srpski ustanak na Tromeđi Like, Bosne i Sjeverne Dalmacije,  odbori za pomoć su formirani u Dalmaciji, gdje je jedan od prvih i najaktivnijih bio odbor u Kninu.

 

Jedan od tekstova posvećen je 245. godišnjici od nastanka Ižice, knjige koju je Dositej Obradović, veliki srpski prosvjetitelj, završio u Plavnu marta 1770.

 

Đorđe Đurić piše o Plavnu i Kninskoj Krajini povodom tri vijeka od Malog morejskog rata. Pane Sinobad, na osnovu tekstova Miloša Sinobada, Ljubomira Vlačića i drugih izvora, podsjeća da je 1715. poginuo vitez Jovan Sinobad.

 

Časopis u tekstu Jovana Rakića, na osnovu sjećanja prof. Branka Mandića, podsjeća da su krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošlog vijeka, u Đevrskama objavljene dvije knjige, navodeći i manje poznat podatak da je učinjen veliki napor na pokretanju “Bukovačkog zbornika”, ali da zbog nedostatka podrške vlasti do toga nije došlo.

 

Vezane vijesti:

u beogradu otvoren jubilarni 15. “krajiški likovni salon”

kulturne aktivnosti u republici srpskoj krajini u vrijeme 

KULTURA U IZBJEGLIŠTVU – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top