Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Projekcija filma o herojstvu majora Tepića

U Novom Gradu večeras je prikazan dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom” autora Nedeljka Lajšića koji govori o herojskom činu majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su poginuli u Bjelovaru septembra 1991. godine.

Novom Gradu večeras je prikazan dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića koji govori o herojskom činu majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su poginuli u Bjelovaru septembra 1991. godine
Projekcija filma “Nebo nad
Bjelovarom” Foto: SRNA

Major Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Lajšić kaže da je priprema za realizaciju filma trajala više od pet godina, a sama izrada dvije godine.

“Priča izaziva emocije jer je major Tepić jedini narodni heroj proteklog rata. Naš cilj je da pokažemo kakav je on čovjek bio”, rekao je Lajšić.

On kaže da na ovim prostorima uvijek postoji više istina, ali da, kada je riječ o majoru Tepiću, njegov čin za sve herojski.

“Rat je zlo koje se nikome ne treba dogoditi, ali to je i vrijeme kada se vidi ko je kakav čovjek”, rekao je Lajšić.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je film “Nebo nad Bjelovarom” dokument i svedočanstvo o jednom vremenu.

“Vrijeme prolazi i zaborav čini svoje, a filmovi poput ovog čuvaju od zaborava herojske činove. Film govori o dva čovjeka koji su ostali povezani zakletvom da do zadnjeg daha čuvaju svoju državu”, rekao je Drljača.

Direktor Kulturno obrazovnog centra u Novom gradu Dražen Babić, autor filma Nedeljko Lajšić i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača na projekciji dokumentarnog film "Nebo nad Bjelovarom".
Foto: SRNA

Film je urađen u produkcije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Major Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglašen je narodnim herojem Jugoslavije.

Njegovo ime nose ulice u gradovima Republike Srpske i Srbije, ali do sada njegovi posmrtni ostaci nisu predati porodici.

Dokumetarni film “Nebo nad Bjelovarom” premijerno je prikazan 28. septembra u Domu vojske u Beogradu, a nakon projekcije u Novom Gradu, u subotu 28. oktobra biće prikazan u Kozarskoj Dubici.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film „Nebo nad Bjelovarom“ pokazuje kako se iskreno voli …

Premijera filma o narodnom heroju Milanu Tepiću | Jadovno …

Dokumentarni film o herojstvu Milana Tepića i Stojadina …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: