fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Program obilježavanja 16 godina odbrane od hrvatske agresije

Oluja

U Kozarskoj Dubici će 18. i 19. septembra biti obilježeno šesnaest godina odbrane zapadnokrajiških opština Republike Srpske /RS/ od hrvatske agresije biće, kada će kao znak sjećanja na nevino stradale civile i vojnike biti služen parastos i pomen, te položeno cvijeće na spomen-obilježja.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz potvrdio je da je Organizacioni odbor utvrdio program obilježavanja 16 godina odbrane od agresije hrvatskih oružanih snaga i odbranu zapadnog dijela RS.

„Članovi Organizacionog odbora dali su određene prijedloge i sugestije na način i mogućnosti obilježavanja ovog događaja koji je jedan od najznačajnijih za odbranu i stvaranje RS“, rekao je Jauz.

Programom je predviđeno da obilježavanje 16 godina odbrane Kozarske Dubice od agresije hrvatskih oružanih snaga u septembru 1995. godine počne u nedjelju, 11. septembra, otvaranjem Memorijalnog turnira u malom fudbalu kao znak sjećanja na poginulog policajca Zorana Bulića.

Planirano je da 18. septembra u Spomen hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici bude održana liturgija, služen parastos i pomen poginulima, te da kod spomen-krsta nevino stradalim bude položeno cvijeće i upale svijeće. Polaganje cvijeća i paljenje svijeća biće organizovano i 19. septembra u Donjoj Gradini na mjestu pogibije policajca Zorana Bulića.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. na području zapadnokrajiških opština RS, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a RS.

U toku borbenih dejstava zarobljeno je šest civila i tri vojnika, a agresorska vojska žrtve je ubijala na izuzetno brutalan način.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Tokom dvodnevne hrvatske agresije samo u Kozarskoj Dubici od dejstva artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginula su 44 lica, 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske RS i 12 civila koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu.

U okviru obilježavanja „Septembarskih dana odbrane Kozarske Dubice“, u srijedu 21. septembra biće održana tradicionalna „Biciklijada“, odnosno defile biciklista kroz grad i odlazak prema manastiru Moštanica, dok će 24. septembra biti obilježen Dan 111. dubičke brigade Vojske RS.

U četvrtak, 29. setpembra, kao znak sjećanja na pogibiju majora Milana Tepića, jedinog narodnog heroja odbrambeno-otadžbinskog rata RS, biće položeno cvijeće i upaljene svijeće na mjesnom groblju u Komlencu, te upriličena posjeta njegovoj majci.

U organizaciji obilježavanja odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u odbrambeno-otadžbinskom ratu uključen je i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: