fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Зашто у Хрватској нема милион и по Срба?

Svetozar Livada

12.01.2010 – БАЊА ЛУКА – Угледни српски интелектуалац и научник из Хрватске Светозар Ливада рекао jе да би у Хрватскоj данас живjело милион и по Срба, а не само 200000, да ниjе било страдања српског корпуса 1941. и 1991. године.

Говорећи о размjерама злочина, Ливада jе изнио дио своjих демографских истраживања, према коjима jе злочин у Хрватскоj однио више од 1 500 000 Срба, упоређуjући га са погромом Јермена у Турскоj.

„Злочин jе таквих размjера да jе расут свуда по шипражjу и шеварjу око наших њива“ – рекао jе Ливада новинарима у Бањоj Луци.

Угледни историчари, научници, представници Православне цркве, jавни радници, бивши логораши и потомци жртава усташког злочина констатовали су данас у Бањалуци да су остале неутврђене стварне размjере злочина над српским народом у тзв. Независноj Држави Хрватскоj, али и у Хрватскоj 90-тих година.

Ливада jе на промоциjи новооснованог Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. године и презентациjи двотомног издања књиге о Јадовну, аутора Ђуре Затезала, поjаснио да су крашке jаме попут Јадовна у Лици биле само jедан облик одабраних локациjа за масовне ликвидациjе, те да jе само око десет одсто њих до данас дjеломично истражено и евидентирано.

Он jе опоменуо да негациjа жртве представља негациjу човjека, те нагласио да живот ниjе само поjава док траjе, него обилазак достоjно уређених и обиљежених гробаља са именима и презименима оних коjи ту почиваjу, што српске жртве немаjу већ децениjама jер су и њихова масовна стратишта уништена у Хрватскоj.

Ливада и остали учесници промоциjе упозорили су на огроман броj и даље непознатих, сакривених и девастираних локациjа масовних стратиште из Другог свjетског рата, али и из 90-тих година у Хрватскоj, те позвали потомке, родбину, приаjтеље и знанце свих жртава злочина да пошаљу податке и предоче своjа сазнања о побиjеним прецима и другима како би се употпунили пописи жртава и наставио рад на даљим истраживањима.

„Зато заклињем све оне коjи нешто знаjу, коjи могу да пишу, говоре – да свjедоче о ономе што знаjу, да освjеже наше памћење на жртве. Понављам, жртва jе онаj jадник коjи не могаше ни голи живот да спаси и одбрани, а ми смо дужни да му довиjека бранимо достоjанство тиме што га помињемо и одаjемо му почаст“ – поручио jе Ливада.

У Бањоj Луци jе основано Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. године, са циљем да не буду заборављени беспримjерени злочини у овом логору у НДХ-а почетком Другог свjетског рата, гдjе jе за само два мjесеца на наjсвирепиjи начин убиjено 40 123 људи, већином Срба и Јевреjа.

На представљању Удружења, чиjи jе предсjедник Душан Басташић, и на промоциjи Затезалове књиге о Јадовном учествовали су и директор Музеjа жртава геноцида из Београда Јован Мирковић, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасиjе, протосинђел Јован Ћулибрк, коjи jе координатор Одбора за Јасеновац Српске православне цркве и преживjели логораш Јасеновца Милан Басташић.

http://www.frontal.rs/

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: