fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROCESUIRATI ZLOČIN U BUKVIKU

srebrenica-projekt.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Zločin nad Srbima počinjen u Bukviku 1992. godine treba hitno da procesuira Tužilaštvo Brčko distrikta ili Tužilaštvo BiH, zaključak je okruglog stola koji je održan u Banjaluci.

Na okruglom stolu čiji je organizator nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“ predstavljena je monografija Ljubiše Simića „Bukvik: zločin bez kazne“, koja govori o šestomjesečnoj opsadi zajednice srpskih sela Bukvik kod Brčkog i njenom potpunom uništenju u napadu Armije BiH 1992. godine.

Autor je rekao da monografija svjedoči o zločinu koji se dogodio prije 20 godina, ali Tužilštvo Brčko distrikta još nije ništa učinilo da se ovaj zločin procesuira i da se odgovorni privedu pravdi.

„Očekujem da me neko tuži zbog laži o Bukviku ili će Tužilaštvo Brčko distrikta procesuirati ovaj zločin o kojem Tužilaštvo BiH i dalje ćuti, jer treće mogućnosti nema“, poručio je Simić.

Nikola Ristić, preživjeli svjedok zločina u Bukviku, izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da ovaj zločin još nije procesuiran i da se ratni zločinci slobodno kreću Brčko distriktom, a neki od njih se nalaze na funkcijama u sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti .

„Imamo slučaj Hasmira Tatarevića koji je izabran za predsjednika Mjesnog odbora u naselju Meraje, a u ratu se isticao u maltretiranju zarobljenih Srba. U logoru su bile zarobljene šestomjesečne bebe i starci od 88 godina, a petorica invalida u kolicima ubijeni su 14. septembra 1992.godine“, svjedoči Ristić.

On tvrdi da je Srbe iz Bukvika protjerao Mirsad Đapo, sadašnji potpredsjednik u Vijeću naroda Republike Srpske.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva i rukovodilac projekta „Bosanski atlas zločina“ Mirsad Tokača rekao je na ovom skupu da je došao iz poštovanja prema svim žrtvama u BiH, pa i srpskim žrtvama u Bukviku.

„Slučaj zločina u Bukviku je prilično čist, zbog čega očekujem da ga procesuira Tužilštvo Brčko distrikta ili Tužilaštvo BiH“, istakao je Tokača.

Predsjednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović rekao je da se radi o kvalitetnoj monografiji koja je nepristrasna i koja bez patetike govori o zločinu u Bukviku.

„Ova monografija je vrlo ozbiljno naučno dijelo koje može da posluži kao pravni dokument u procesuiranju ovog zločina“, istakao je Karganović i dodao da se postavlja pitanje zašto još niko nije procesuiran za ovaj zločin koji se nesporno dogodio.

Prema njegovim riječima, monografija imenuje okolnosti, posljedice, žrtve i dželate i potkrijepljena je bogatom izvornom dokumentacijom.

Okruglom stolu prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih Banjaluke Stanislav Brkić.

Pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga su u Bukviku ubili 71 stanovnika srpske nacionalnosti, uhapšeno je 2.500 Srba koji su odvedeni u logore, a 750 srpskih kuća je opljačkano i uništeno.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: