Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROBLEMI SRBA U REGIONU NEDOVOLjNO PRISUTNI U MEDIJIMA U SRBIJI

Sjednica Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu

Sjednica Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu


Problemi Srba u regionu nisu dovoljno prisutni u medijima u Srbiji, rečeno je na sjednici Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici medija iz Srbije, regiona i dijaspore, istaknuto je da problem predstavlja to što se u Srbiji malo zna o tome šta se dešava sa Srbima u regionu i dijaspori i kakve probleme imaju.

Predsjednik Udruženja “Jadovno” Dušan J. Bastašić, predstavljajući ovu organizaciju njen internet portal, rekao je da je Srbi u Srbiji i dijaspori ne znaju mnogo o stradanjima Srba u Jasenovcu, Jadovnu, Garavicama, Podrinju, Drakuliću, Prebilovcima, Livanjskom polju i drugim stratištima iz Drugog svjetskog rata.

On kaže da je neophodno da Srbi u Srbiji budu upoznati ne samo o stradanjima u Jasenovcu, nego i sa “manjim stratištima” sa 15.000 – 20.000 srpskih žrtava, kao što “prečanski Srbi” znaju za stradanja Srba iz Srbije u Albanskoj golgoti, Kragujevcu, na Kosmetu, tokom bombardovanja 1999.

Bastašić je predložio da ambasade Srbije u svijetu pruže logističku podršku ovom udruženju prilikom organizovanja izložbi o stradanju Srba, kao i drugim udruženjima Srba iz dijaspore i regiona da predstave svoje aktivnosti.

 

Ovim organizacijama bi mnogo značilo da Matica Srbija omogući za njihove portale jedinstven i kvalitetan hosting sa brzim pristupom internetu.

 

On je predložio da se za internet portale udruženja Srba u dijaspori i regionu, subvencioniše naknada za preuzimanje vijesti sa medija i agencija iz Srbije, kao što to udrzženju Jadovno 1941. omogućavaju Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), te da se subvencioniše trošak oglašavanja banerima na internet medijima u vlasništvu države.

 

Predsednik Odbora Janko Veselinović rekao je da Srbi u Rumuniji imaju najbolji položaj kada su u pitanju srpski jezik i informisanje, dok u Albaniji ne postoji nijedan medij na srpskom jeziku.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Saša Mirković rekao je da su za protekle dvije godine za 80 odsto povećana sredstva u oblasti informisanja na maternjem jeziku, a da je najveća suma izdvojena za projekte u oblasti informisanja u Hrvatskoj i to 4,5 miliona dinara (oko 37.500 evra).

On je naveo da će digitalizacija u Srbiji, koja počinje od 17. juna, pružiti mnogo više mogućnosti da se putem digitalnih platformi proizvode programi, koji će biti dostupni dijaspori i Srbima u regionu da bi bili još bolje informisani.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Dragan Momčilović rekao je da ovo ministarstvo vodi aktivan dijalog kako sa dijasporom, tako i sa liderima zemalja u okruženju na poboljšanju položaja Srba, a to pitanje se pokreće u susretima sa zvaničnicima tih zemalja.

Urednik na RTRS-u Siniša Mihailović rekao je da je ova televizija dosta uradila na medijskom približavanju Srba iz bivše Jugoslavije i dijaspore i da treba nastaviti sa povezivanjem medijskih centara.

Predstavnici srpskih medija su, između ostalog predložili, da se oformi centralna baza u kojoj bi se sabirali važni prilozi iz matice i rasejanja, a koja bi bila dostupna svim zainteresovanima.

Istaknuto je da prvi put u inostranstvu živi cijela jedna generacija mlađih visokoobrazovanih ljudi koji su napustili Srbiju i region tokom prethodnih 20 godina, a koji su veoma vješti u ophođenju sa internetom i elektronskim medijima.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

U PETAK O ZNAČAJU MEDIJA

Svaki drugi Srbin živi izvan Srbije – Jadovno 1941.

Patrijarh Irinej podržao humanitarnu … – Jadovno 1941.

Dijaspora: Poplavljenima milion evra – Jadovno 1941.

Srbijo, nemoj da ćutiš – Jadovno 1941.

DIJASPORA OČEKUJE SVOJE MINISTARSTVO – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: