fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prkačin o Katnićevom „radu“ u Cavtatu: Sa njegovih saslušanja izlazili krvavih glava

Logoraš iz Morinja Metodije Prkačin tvrdi da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sijao strah po Konavlima, a da su iz njegove kancelarije pojedini logoraši izlazili krvavih glava.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

On kaže da je Katnić njemu lično prijetio tokom saslušanja i da mu je rekao da će mu smrskati glavu kao zmiji. Prkačin, koji je sa ostalim logorašima tužio Crnu Goru, a ročište je juče održano u podgoričkom Osnovnom sudu, navodi da ne vjeruje crnogorskom pravosuđu.

“Kako da vjerujem državi koju predstavljaju Katnić i Vesna Medenica, koja je bila poručnica vojne policije prilikom paljenja Konavla, devedesetih godina. Međutim, kad završimo ovaj spor u Crnoj Gori, tužbe protiv Katnića i Medenice ću podnijeti sudu u Strazburu, na ovome stati neću, ni ja ni ostali”, poručuje Prkačin u razgovoru za “Slobodu”.

Ponavlja i da ga je sadašnji Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušavao kao oficir KOS-a, u Cavtatu.

“Mene nije tukao, ali mi je prijetio i ucjenjivao me. Rekao mi je: ‘Smrskaću ti glavu kao zmiji’, a ja sam mu kazao: ‘Možete slobodno, kad ne mogu da se odbranim, jer sam vezan’. Dok sam čekao da me uvedu kod njega u kancelariju, izveli su zarobljenika Iva Piplicu, koga je Katnić saslušavao. Lice mu je bilo toliko krvavo da mu se nisu vidjeli ni oči ni usta”, prisjeća se Prkačin.

Podsjeća da su podnijeli krivične prijave protiv svih koji su ih maltretirali.

“Kad se to završi u Crnoj Gori, onda ćemo tužbe da podnesemo sudu u Strazburu. Kako očekivati realno suđenje i presudu u Crnoj Gori, kad pravosuđe i tužilaštvo predstavljaju Medenica i Katnić. Oboje su učestvovali devedesetih godina u dešavanjima u Hrvatskoj. Pa, Katnić je svime rukovodio u Cavtatu, sijao je strah i užas po Konavlima”, tvrdi Prkačin.

Najodogovorniji za zločine na Konavlima, kako on kaže je vrh crnogorskog pravosudnog sistema, a “nema tu pravde za nas”.

Prkačin tvrdi da je Katnić naređivao da se pale i uništavaju napuštene kuće, o čemu je spreman da svjedoči.

Podsjeća i da su ostali logoraši tužili Crnu Goru zbog zbog svega što se dešavalo u logoru Morinj.

“Tužim Crnu Goru, jer sam bio priveden u logor Morinj i bio  sam tamo dva mjeseca. Tražili smo, svi logoraši, naknadu štete za stečenu invalidnost. Naša nesreća nema cijenu, a nismo tražili konkretan iznos novca, nego ćemo čekati da sud procijeni kolika  novčana nadoknada sleduje za ovo što nam se desilo”, navodi on.

On je i ranije tvrdio da je tokom ratnih pregovora na Grudi, gdje je bio kao pričuvni časnik, “vidio ženu u uniformi poručnika vojne policije, za koju su mu rekli da se zove Vesna Medenica”.

– Ne znam ima li još neka Vesna Medenica, a hoću vjerovati da je to ta, današnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, sve dok mi ne dokažu da nije. To govorim već 20 godina, a ne od juče, ali se oni jednostavno oglušuju, kazao je tada Prkačin.

Vesna Medenica je demantovala te navode tvrdeći da “u cijelom tom razdoblju sam  radila kao tužilac i zastupala optužnice pred kolašinskim sudom, što je lako provjeriti”.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Ne broje se naše žrtve na dubrovačkom ratištu!

Crna Gora žrtve zaboravila | Jadovno 1941.

Zaboravili torturu u „Lori“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: