Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Priznali udruženi zločinački poduhvat nad Srbima u Krajini

Pantelija Ćurguz
Pantelija Ćurguz

BANjALUKA, 15. APRILA – Presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haškom tribunalu, međunarodna zajednica definitivno je priznala da je nad Srbima u Krajini izvršen udruženi zločinački poduhvat i stravičan zločin – ocjenjuju predstavnici boračkih organizacija Republike Srpske /RS/.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz smatra da je zaslužena kazna stigla Antu Gotovinu i Mladena Markača.

“Uvjereni smo da će domaće pravosuđe u BiH na osnovu ove presude dopuniti predmet Gotovina, koji se nalazi u Tužilaštvu BiH i da će nalogodavci i izvršioci zločina nad Srbima u zapadno – krajiškim opštinama biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je Ćurguz Srni.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je zadovoljan izrečenim osuđujućim presudama, ali ne i visinom izrečene kazne hrvatskim generalima.

“S obzirom da je u presudi dokazano da je izvršen udruženi zločinački poduhvat nad Srbima u Krajini, mislim da je i visina kazne i daleko veći broj ljudi trebalo da bude opuhvaćen optužnicom i konačno presudom”, rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je naglasio da pravosuđe BiH mora dopuniti predmet Gotovina i procesuirati odgovorne za zločine nad Srbima u zapadno-krajiškim opštinama, napominjući da je za nedokazani zločin general Vojske RS Novak Đukić pred Sudom BiH osuđen na 25 godina zatvora.

“Presuda hrvatskim generalima u Haškom tribunalu zaslužuje jednu vrstu satisfakcije za Srbe u Hrvatskoj, odnosno da se Srbima vrati status konstitutiovnog naroda, Republika Srpska Krajina, te pravo na povratak, obnovu uništene imovine”, zaključio je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da je izrečenim presudama hrvatskim generalima u Haškom tribunalu međunarodna zajednica priznala da se u Krajini desio udruženi zločinački poduhvat nad Srbima.

“Međunarodna zajednica zajedno sa SAD-a je uvidjela veliku grešku kada je priznala nezavisnost Hrvatske koja je protjerala više od 500 000 Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta”, rekao je Dukić Srni.

Dukić kaže da je pravda spora, ali ipak na kraju dostižna, zaključujući da je uvjeren da će Ante Gotovina, Mladen Markač i ostali odgovarati i za ostale zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj i BiH.

“To se posebno odnosi na zapadnokrajiške opštine gdje je Hrvatska vojska i policija izvršila urbicid i genociod nad Srbima u opštini Mrkonjić Grad 1995. godine”, zaključio je Dukić.

Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je Antu Gotovinu na 24, Mladena Markača na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen po svim tačkama optužnice.

Gotovina i Markač optuženi su za udruženi zločinački poduhvat, ubistva, progon, pljačku srpskog civilnog stanovništva u Krajini tokom i nakon operacije “Oluja” 1995. godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: