Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pristižu fotografije stanovništva Kozare i Potkozarja stradalog u Jasenovcu

Od kada su u januaru, u Javnoj ustanovi Spomen-područje „Donja Gradina“ pokrenuli inicijativu za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svjetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, na tu adresu pristiglo je stotine fotografija.

Donja Gradina Foto: RTRS
Donja Gradina Foto: RTRS

Potomci bivših logoraša u Donju Gradinu poslali su i stotine dopisnica i brojnih predmeta, koji svjedoče o zvjerskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima pod okriljem zloglasne Nezavine Države Hrvatske.

Banjalučanin Nikola Gojković, rodom iz Podgradaca, pod Kozarom, nikada nije upoznao oca. Prije njegovog rođenja, oca su mu ubile ustaše u zloglasnom logoru Jasenovac, a pobijena mu je i skoro cijela porodica. Kaže, naša dužnost je sačuvati sjećanja na žrtve jasenovačke golgote.

“Ostajemo mi koji, kao ja, kao potomak, da se čuje, da se obiđe ovo sveto mjesto i da se prenosi dalje sa pokoljenja na pokoljenje sjećanja na nevino stradale ljude Potkozarja i Kozare”, kaže Nikola.

U Spomen-području „Donja Gradina“ prikupili su stotine fotografija jasenovačkih žrtava, predmeta i dokumenta koji svjedoče o zvjerskim zločinima u Jasenovcu, pod okriljem NDH. Cilj je – jasenovačkim žrtvama vratiti lice i sačuvati istinu od zaborava.

Tanja Tuleković, direktorka Spomen-područje „Donja Gradina“ kaže da je pristiglo dosta oznaka koje su Jevreji morali da nose na lijevoj strani prsa.

“To su one metalne pločice sa slovom Ž, Židov, odnosno Jevrej”, kaže direktorica Spomen-područja i dodaje: “Imamo tu jednu nadžak sjekiru, koja je pronađena na rijeci Savi. Nadžak sjekira je bila i oruđe i oružje za vrijeme NDH, ali ono što mi smatramo da je sa njom vršeno ubijanje”.

U Spomen-području prikupljaju i svjedočenja rijetko preživjelih logoraša. Svako ko želi da učestvuje u prikupanju muzejske građe, dovoljno je da pozove ovu ustanovu.

“Znam da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju”, ističe direktorica Spomen-područja.

Zajednička muzejska zbirka naroda Kozare i Potkozarja i Spomen područja „Donja Gradina“ prvi put biće predstavljena javnosti naredne godine. Predviđeno je da bude i dio fundusa budućeg Memorijalnog muzeja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Izložena izdanja „Spomen-područja Donja Gradina“ | Jadovno …

Traže se fotografije stradalih u Drugom svjetskom ratu …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Da bi se zaštitili od satanizma moramo se boriti najvećim oružjem protiv tog zla a to je ISTINA koju moramo trajno negovati i budućim generacijama dati kao oružje koje i nama služi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: