Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Припреме за нови календар

Датум објаве: среда, 8 фебруара, 2012
Објављено у Ратко Дмитровић
Величина слова: A- A+

Све jе ове године на Радио-телевизиjи Србиjе у дане католичког бадњака и Божића било подређено том верском празнику. Други дневник РТС-а посветио jе Божићу чак пет првих минута, а када томе додамо извештаjе са Тадићевог боравка у jедноj богомољи у Воjводини и божићну посланицу београдског надбискупа Станислава Хочевара, првог међу католицима Србиjе, добиjемо временски блок коjи се, у наjмању руку, може равноправно носити са временом коjе jе РТС до сада одваjао за православни Божић.

На страну директни преноси поноћних миса из католиччких храмова у Београду и Воjводини, филмови и емисиjе са божићном тематиком.

За све то време у горњем десном углу службене телевизиjске слике државе Србиjе писало jе “Срећан Божић”. Ако се не варам то се на РТС-у никада до сада ниjе радило ни у време када Срби славе Божић. Откуда та промена? Због чега?

Не бих волео да испаднем ни малициозан ни наиван, али изнећу убеђење да jе и ово у склопу напора властодржаца Србиjе да измаме бар jедан смешак и климање главе “оних у Европи”. Логичниjе обjашњење не видим.

Неко jе наjважниjем српском Кабинету доставио “мишљење” да би Европа (католичко-протестантска) с великим интересовањем и задовољством примила вест да се православна Србиjа и на таj начин (одваjањем од Јулиjанског календара) приближава Европи и прихвата њена правила игре.

А због чега Србиjа, скупа са Русиjом и Јермениjом, за разлику од осталог хришћанског света, Божић слави 13 дана касниjе, односно, 7. jануара, уместо 25. децембра? Питање jе jедноставно, али одговор ниjе, захтева много више простора и сачекаће неку другу прилику. До тада ево наjкраћег могућег подсећања на разлоге тог наjвећег неспоразума унутар хришћанства, jош од времена Великог раскола.

Дакле, по препоруци неких астронома папа Гргур Тринаести донео jе 24. фебруара 1582. године одлуку о новом рачунању времена из чега jе настао оваj садашњи календар, по Гргуру назван грегориjански, а по коjем се Божић слави 25. децембра.

Била jе то исправна корекциjа дотадашњег jулиjанског календара (усклађивање са годишњим добима) што jе одмах прихваћено у Италиjи, Шпаниjи, Пољскоj и Португалу, а недуго затим иу осталим државама католичког света. Почетна разлика била jе 10, а данас износи 13 дана. После 2100. године та разлика добиће увећање за jош jедан дан тако да ће Срби
(Ако их буде) у случаjу останка на старом календару Божић славити 8. jануара.

Календар Гргура Тринаестог православци никада нису прихватили али неке православне земље – Грчка, Бугарска, Румуниjа – Божић ипак славе истога дана кад и католици. Откуд то? Од Милутина Миланковића.

Одбиjаjући могућност да се повинуjу рачунању времена коjе jе “одредио” ватикански папа, а свесни да jе грегориjански календар тачниjи и исправниjи од jулиjанског, православци су почетком двадесетих година 20. века замолили српског гениjа, Милутина Миланковића, да израчуна и утврди наjтачниjе могуће рачунање времена. Он jе то урадио и таj календар (тачниjи од грегориjанског) Свеправославном сабор прихватио jе 30. 5. 1923. године, на саборовању у Цариграду (касниjе Истамбулу), а примењуjу га споменути Грци, Бугари, Румуни те Васељенска патриjаршиjа и Кипарска православна црква. Руска, Српска и Јерменска православна црква остале су на старим позициjама календарским.

А откуд jе дошла овогодишња провала новог календара на екране РТС-а? Питање jе за Александра Тиjанића. Ако икада буде хтео да каже ко га jе тим поводом звао.

 

Извор: vesti
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top