Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prikupiti što više dokumentacije o žrtvama ustaških zločina

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

BEOGRAD, 12. APRILA – Odbor za Jadovno 1941. usvojio je na sjednici u Beogradu Program rada, a jedna od osnovnih aktivnosti biće animiranje potomaka žrtava da pišu i dostavljaju svoja saznanja o stradanju njihovih članova porodica, rođaka i mještana na Jadovinskom stratištu i prilažu fotografije i drugu raspoloživu faktografiju.

Na sjednici Odbora za Jadovno održanoj 10. aprila, tačno na dan kada su prije 70 godina prvi Srbi sa područja grada

Gospića odvođeni prema bezdanima Velebita, zaključeno je da je prioritet i rad na dopuni imeničnog popisa žrtava na kome je dr Đuro Zatezalo radio do 1990. godine, a nastavio Muzej žrtava genocida u Beogradu, saopšteno je Srni iz Udruženja „Jadovno 1941.“

„Odbor za Jadovno iz Beograda aktivno će se uključiti u organizaciju parastosa i obilježavanja Dana sjećanja koje će se održati na Velebitu kod Šaranove jame i na ostrvu Pagu, na mjestu ustaškog logora Slana“, rekao je predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić.

On je naglasio da nema srpske porodice porijeklom sa područja koje je pokrivala NDH, a koja nema direktnog ili indirektnog srodnika ubijenog u vremenu postojanja te države.

„Stradanje našeg naroda u 20. vijeku, a pogotovo ono tokom Drugog svjetskog rata, predstavlja snažnu kategoriju našeg nacionalnog identiteta i jedinstvenu sponu u procesu neophodnih nacionalnih integracija. Usvajanje tog stradanja u trajno pamćenje našeg naroda predstavlja, ne samo dužan odnos prema žrtvama, nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima, u funkciji prevencije genocida“, poručio je Bastašić.

Odbor za Jadovno 1941. osnovan je s ciljem da okuplja potomke i poštovaoce žrtava, koji će svojim radom i aktivnostima doprinijeti da se stane u kraj zaboravu besprimjernog zločina, koji se dogodio u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 1941. godine na području kompleksa ustaških logora Gospić.

„Naša misija je objelodanjivanje Jadovinske tragedije i čuvanje pomena na nevine žrtve, naše članove porodica, rođake i sunarodnike, koje su 1941. godine pobile hrvatske ustaše samo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi“, rekao je Bastašić.

Odbor računa i na punu saradnju sa Odborom za Jadovno 1941., osnovanom pri Eparhiji gornjokarlovačkoj SPC, pod predsjedanjem episkopa gornjokarlovačkog Gerasima Popovića.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: