fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Милорад Пуповац против петиције српских избјеглица

Милорад Пуповац

ЗАГРЕБ – Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац не подржава петицију српских избјеглица за рјешавање имовинско-правних проблема Срба из Хрватске, прије него што Хрватска уђе у ЕУ.

Избјегличка удружења Срба из Хрватске крајем прошле године покренула су акцију прикупљања потписа у Србији и још 27 земаља којима желе да ојачају петицију коју је крајем октобра прихватило 100 избјегличких удружења и завичајних клубова, а којом се од влада водећих западних земаља, УН, ОЕБС-а, европских институција и челника тражи да не дозволе да Хрватска уђе у ЕУ док не испоштује сва права избјеглих Срба, као што су имовинска, станарска, пензиона и друга.

Од Европске уније траже да са Владом Хрватске не потписује уговор о приступању све док не буду испуњене обавезе према грађанима српске националности.

О тој петицији и имовинско-правним проблемима Срба из Хрватске, Коалиција избјегличких удружења обавијестила је надлежне у Унији и упутила писма на више од 150 адреса, српским и европским институцијама и званичницима.

Једно је стигло и на загребачку адресу предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца, али га, очекивано, није обрадовало. Сам је то потврдио ријечима да „петиција избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске против чланства те земље у ЕУ није најбољи начин за ријешавање њихових проблема“.

Штавише, он је најавио да ће ускоро обавити разговоре с представницима избјеглица, на којима ће их увјерити да „куцају на отворена врата“, јер је рјешавање избјегличких питања у Хрватској саставни дио њеног пута према ЕУ, па нема смисла на том путу постављати препреке.

Можда би Пуповац био увјерљивији да се сјетио да иницијаторе поменуте петиције позове на недавно одржани божићни пријем Српског народног вијећа, на којем се окупио цијели хрватски државни врх, а са којег је у јавност отишла порука да у српско-хрватским односима у Хрватској влада права идила.

За пријем на којем је добио неумјерене похвале од највиших државних челника, Пуповац је рекао да показује да се „ослобађамо ратних искустава, политичких, етничких и религијских подјела“.

Чему петиција за права 400.000 избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске када је на божићном пријему испијао вискије и потпредсједник Хрватског сабора Владимир Шекс, којему је управо Милорад Пуповац додијелио најзначајнију награду СНВ, која носи име Николе Тесле, и то, ни мање ни више, већ за унапређење положаја Срба у Хрватској!?

Једино што није прецизирао односи ли се то на ратни период, када је Шекс био први човјек Кризног штаба у источној Славонији, а српски цивили бацани у Драву и Дунав, или можда на прошлу годину када је мијењан Уставни закон о правима мањина, по којем су све националне мањине у Хрватској добиле двоструко право гласа, осим српске.

Српски представници предвођени Пуповцем подржали су такво рјешење, али су заузврат почашћени изборним законом који им обезбјеђује да до смрти представљају Србе у Хрватској.

Управо је та трговина гламурозно прослављена на божићном пријему, на којем није било мјеста за избјегличке представнике и њихове проблеме. Са њима је Пуповац спреман разговарати, али само у Србији или некој од 27 земаља у којима се потписује петиција.

Да се не би излагали трошку путујући у Хрватску.

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ПЕТИЦИЈИ ИЗБЈЕГЛИХ И ПРОГНАНИХ СРБА ИЗ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: