Prihvaćena tužba Srba iz Čikaga protiv MPRI

Datum objave: ponedeljak, 12 septembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Piter Galbrajt u Hrvatskoj
Piter Galbrajt u Hrvatskoj

Sud u Čikagu se proglasio nadležnim da sudi po tužbi Srba protiv agencije MPRI. Tuže američku kompaniju za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine

PREDMET građana SAD protiv agencije MPRI je prihvaćen, jer ima dubinu i ozbiljnost. Do kraja septembra treba da tužitelji i tuženi iznesu argumentaciju za početak sudskog procesa, koliko će svedoka pozivati, koliko će trajati postavljanje pitanja i koliko će trajati iznošenje kompletne argumentacije. Tačno vreme početka suđenja biće naknadno objavljeno.

Ovako je Ruben Kastiljo, sudija Federalnog suda u Čikagu, proglasio državu Ilinois nadležnom da sudi penzionisanim američkim generalima po tužbi Srba doseljenih iz Republike Srpske Krajine. U obrazloženju presude, koja je napisana na 21 strani, se, između ostalog, kaže:

– Agencija MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Ilinois. A u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima žive Srbi koju su tužili ovu firmu. Oni su zbog blizine Čikagu u mogućnosti da redovno dolaze na suđenje. Zbog toga se Federalni sud u Čikagu smatra nadležnim da sudi po ovom predmetu.

Tužbu su protiv agencije MPRI lane podnele srpske organizacije „Žrtve genocida u Krajini“ i „Srpski krajiški sabor“ iz SAD. Srbi iz Krajine optužuju američku agenciju MPRI da je instruirala Hrvatsku vojsku u „Oluji“ i učestvovala u ovoj operaciji. Tačnije Srbi tuže američku kompaniju za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine. Kao dokaz o saradnji priložen je ugovor MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

25.000 PUNOMOĆJA ADVOKATIMA

IZBEGLE Srbe iz Hrvatske u SAD zastupaju advokati Entoni D’Amato, otac i sin Robert i Majk Pavić, Džon Ostojić i Kevin Rodžers, koji sada svojih 70 saradnika trenutno prikupljaju punomoćje od 25.000 američkih Srba. Advokati smatraju da su se akcije u „Oluji“ provodile po udžbenicima NATO i da su neki od optuženih penzionisanih oficira MPRI bili autori vojne doktrine Zapadne alijanse.

– Reč je o američkoj firmi koja obavlja „prljave poslove“ za američku administraciju. I tamo gde SAD ne mogu legalno da vode ratove, agencija MPRI ih vodi ilegalno uz pomoć penzionisanih generala – kaže Savo Štrbac, predsednik dokumentacionog centra „Veritas“ iz Beograda.

Firma MPRI je uložila žalbu na tužbu i tražila da se suđenje izmesti u Vašington.

– Sud je mišljenja da bi vašingtonski sud bio pristranstan i sudio u korist agencije MPRI – naglasio je sudija Ruben Kastiljo iz Čikaga.

Izbegle Srbe iz Hrvatske u SAD zastupaju srpski advokati Robert i Majk Pavić, kao i Džon Ostojić iz Čikaga, koji su otvorili kancelariju u Beogradu da bi preko nje mogli da prikupe nove dokaze i svedoke protiv američkih generala iz MPRI.

– Federalni sud u Čikagu pozvao je obe strane da do kraja septembra ugovore vansudsku nagodbu. Ako MPRI ne pristane na odštetu, počeće veliki proces vredan 10 milijardi dolara – javila nam je Slavica Petrović, glavna urednica lista „Ogledalo“, koji prati ovaj slučaj.

– Kako sam obavešten prilikom posete SAD, izbegli Srbi na sudu ne traže prvenstveno američke milijarde već istinu o stradanju srpskog naroda – otkrio nam je Savo Štrbac. I objasnio: – I ako se američki Srbe nagode ili ne nagode sa generalima MPRI, ovaj sudski proces će biti veoma značajan, jer će svetu da dokaže da su SAD, NATO i Hrvatska zajedno izvršili genocid nad srpskim narodom u Krajini. I biće od sudbonosnog značaja za ostale procese koje Srbi vode protiv Hrvatske na međunarodnim sudovima – zaključuje Savo Štrbac, koji će krajem septembra lično da prisustvuje početku suđenja američkim generalima u Čikagu.

Izvor: večernje NOVOSTI

 

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top