Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Prezentovan projekat “Srbija i Braničevo u Velikom ratu”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Multimedijalni_projekat.jpg

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je održana prezentacija multimedijalnog projekta “Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918”, koji se sastoji od monografije, dokumentarnog filma i izložbene postavke.

Direktor Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić rekla je novinarima da su u monografiju i ostale segmente ovog projekta uvršteni arhivski dokumenti i fotografije iz fundusa ovog arhiva, Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije, Vojnog muzeja i programskog arhiva Radio-televizije Srbije.

Ona je istakla da je izložbena postavka podijeljena na dvije cjeline, od kojih prva obuhvata Srbiju u Prvom svjetskom ratu, a druga grad Požarevac i Braničevo.

Nikolićeva je dodala da su posebni zanimljivi dokumenti i fotografije o Braničevu pod bugarskom okupacijom od 1916. do 1918. godine.

“Drugi dio izložbe predstavlja život građana Požarevca i Braničevskog okruga pod bugarskim terorom, dok je u prvoj celini prvi put prikazana saveznička štampa iz tog vremena”, navela je Nikolićeva.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je novinarima da je promocija ovog projekta organizovana u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

“To je još jedan od doprinosa u saradnji Srpske i Srbije koja prikazuje pravu istinu o stradanju srpskog naroda i golgoti koju je prošao u Prvom svjetskom ratu i još jedan od doprinosa rasvjetljavanju istine o tom vremenu da bi se zatvorila usta, naročito Zapadu, kada daju razne aluzije na istinu o Prvom svjetskom ratu”, naglasio je Popović.

Nakon prezentacije monografije, prikazan je dokumentarni film “Srbija i Braničevo u Velikom ratu”, koji je dobitnik nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu vojno-patriotskog filma u Rusiji, u konkurenciji više od 300 ostvarenja tog žanra iz cijelog svijeta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NOVA SAZNANjA O ULOZI VATIKANA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: