Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Presuda kninskog suda – istorijski falsifikat

Datum objave: utorak, 10 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Alen Budaj.JPG

Jevrejska organizacija Margelov institut iz Zagreba, koja se bori protiv antisemitizma i rasizma, odbacuje u potpunosti presudu Prekršajnog suda u Kninu i smatra se duboko oštećenom kada se ustaška ikonografija umotana u suvenire, te zvanični ustaški pozdrav “Za dom spremni”, prema odluci tog suda, proglašava starim “povijesnim” hrvatskim pozdravom.

“Takvo obrazloženje suda, kojim je predsjedavala sudija Katarina Peršen, istorijski je falsifikat i neistina kojom se duboko vrijeđaju osjećaji građana Republike Hrvatske i suprotna je ustavnim antifašističkim vrijednostima, te je samim tim nevažeća, jer je protivna Ustavu Hrvatske, koji se jasno odriče ustaške NDH”, izjavio je Srni Alen Budaj, direktor Margelovog instituta.

Budaj kaže da bi sudija Katarina Peršen, koja je položila zakletvu da će poštovati Ustav i zakone Hrvatske, trebalo i da ih brani, a ne da ih krši i omalovažava na ovakav način.

“Pozdrav `Za dom spreman` u svom izvornom obliku, koji je i osnov policijske prijave Policijske uprave Šibensko-kninske Prekršajnom sudu u Kninu, originalan je ustaški pozdrav kojim su završavali tekstovi rasnih zakona i deportacione liste za koncentracione logore Pavelićeve NDH”, podsjeća Budaj.

Prema njegovim riječima, dovoditi zvanični ustaški pozdrav u konotaciju sa “istorijskim hrvatskim pozdravom ili operskim djelima” sramotan je način relativizacije ustaških zločina koji su počinjeni pod tim pozdravom.

“To je odraz istorijskog revizionizma u društvu koje je uzelo maha i u sudskim odlukama, te se tako izvršava `crni` udar državnih zvaničnika – onih pravosudnih – na antifašističke temelje hrvatskog Ustava”, konstatuje Budaj.

On ističe da Margelov institut izražava nezadovoljstvo i izostankom reagovanja predstavnika jevrejske nacionalne manjine grada Zagreba i sudije Visokog prekršajnog suda Sanje Zoričić-Tabaković, ujedno potpredsjednice Jevrejske opštine Zagreb, kao i izostanak reagovanja zagrebačke Jevrejske opštine, Koordinacije jevrejskih opština Republike Hrvatske, ostalih jevrejskih opština i udruženja u Hrvatskoj, te Jevrejske zajednice “Beth Israel” iz Zagreba.

“Podržavamo protestno reagovanje Centra Simon Vizental povodom služenje mise Anti Paveliću, ali izražavamo svoje duboko čuđenje izostankom reagovanja Jevrejske opštine Zagreb, Koordinacije jevrejskih opština Republike Hrvatske i predstavnika Jevrejske nacionalne manjine za grad Zagreb, ustanova koje se nalaze u istoj ulici u neposrednoj blizini bazilike Presvetog srca Isusovog u Palmotićevoj, rimokatoličke crkve gdje je služena misa ustaškom poglavniku”, rekao je Budaj.

On smatra da izostanak reagovanja Jevrejske zajednice u Hrvatskoj začuđuje tim više jer je reagovao Centar Simon Vizental, koji je strana ustanova, dok potomci domaćih Jevreja, koji su direktno stradavali od ustaškog režima, kolektivno ćute.

“A šta je sa romskom zajednicom, koja takođe ćuti?”, pita Budaj.

On navodi da je činjenica da su hrvatske sudije slijepe “i pored zdravih očiju”, što dokazuje i svježe naslikan poveći ustaški grb na zastavi koji se nalazi u neposrednoj blizini Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, u Aveniji grada Vukovara, koji očito ne smeta nikom, jer je “konotacijski povezan sa Vukovarom 1991. godine, pa prolazi kao takav neopažen”.

“Zastava kakvu ima Republika Hrvatska postoji već 20 godina, a zastava istaknuta pored suda je derivat zastave NDH iz 1941. godine. O svim tim incidentima Margelov institit izvjestiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske”, najavljuje Budaj.

On smatra da bi odluku sudije Katarine Peršen trebalo da poništi Ustavni sud Republike Hrvatske, jer je to civilizacijska sramota pred referendum 22. januara o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Sud za prekršaje u Kninu odbacio je kao “neosnovanu” prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira sa natpisom “Za dom spremni”.

Policija je prekršajnu prijavu podnijela protiv Jakova Markovića, koji je u Čavoglavama prodavao suvenire sa natpisom “Za dom spremni”. Prekršajni sudija u Kninu je, međutim, utvrdio da on time nije prekršio zakon.

U obrazloženju presude navodi se da je pozdrav “Za dom spremni” poznat kroz “hrvatsku istoriju još od vremena Šubića i Zrinskog i da nije nikakvo ustaško obilježje”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top