fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕНОСИМО: Крвави браник православља – интервју Лазар Лукајић

Запад и данас, нажалост, елегантно окреће главу од стравичних злочина, наjстрашниjег геноцида над Србима у Другом светском рату, у време злогласне НДХ, истовремено упорно инсистираjући на „случаjу Сребреница“.
lazar_lukajic.jpg
Лазар Лукајић

Заиста се тешко може схватити то децениjско прећуткивање у „староj, доброj, слободољубивоj“ Европи, када су у питању Срби. Јевреjски народ jе сложно, и без зазора, говорио о своjим жртвама, jер их поштуjе. И сада  Јерменски, мада jе малоброjан; и ни од кога Јермени  не стрепе.

У расветљавању ужасних година за српско православно становништво током Другог светског рата у поменутим (сада „сувереним“  и „демократским“) државама велики допринос дали су истински прегаоци, неуморни историчари, писци, истраживачи… Један од њих jе и мр  Лазар Лукаjић, аутор књиге „Фратри и усташе кољу“ у коjоj износи необориве доказе и сведочанства о геноциду над Србима у НДХ.

„Драги Срби, нашли сте нам се на стази, и ако нећете бити драговољно покатоличени, тако нам Ватикана, на нашем ’светом путу’ и  у ‘име Христа’, бићете у jамама! Са нашим камама! Јер, тамо вам jе место“.

И оваj цитат, као и мноштво других коjи испуњаваjу 650 страница ове књиге, у издању Фонда за истраживање злочина, своjевремено су изазвали праву буру, како бораца за доказивање геноцида у свету и код нас, тако и код неистомишљеника

Стога, ниjе никакво чудо што се у време злогласне,  бестидне, понижаваjуће скупштинске „декларациjе о Сребрници“ преплићу, извиру, боље рећи васкрсаваjу наша наjвећа стратишта  – Јасеновац, Јастребарско, Доња Градина, Јадовно, jаме. Апсолутно невине Србе – децу, жене, старце – гутала jе непоjмљива мржња! И све више људи, jављаjу се да сведоче.

Пре разговора са Лазаром Лукаjићем, цитираћемо ужасаваjући извештаj Усташке наџорне службе броj 69/42, у НДХ-зиjи. Јединствен jе у свету!

РАДИОГРАМ

„Отпремљен 11. вељаче 1942. г.

Заповjедништву усташке наџорне службе

На руке гопс. Еугена Кватерника Загреб

У вези са В.Т. од 9 овог извjештавам. Једна сатниjа усташке боjне под заповjедништвом натпоручника Јосипа Мишлова у пратњи жупника фра. Вjекослава Филиповића дана 7 вељаче у 4 сата уjутро запосjела рудник Раковац и поубиjала крампом 37 радника гркоисточњака. Наставила са убиjањем крампом и сjекиром мушкараца, жена и ђеце у селима Мотике гђе jе убиjено око 750 Дракулић и Шарговац гђе jе убиjено око 1.500 особа. Убиjање jе завршено истог дана око 14 сати. Од тада па све до данас усташе превозе храну, стоку и покућство, из кућа побиjених у своjа складишта. Опширан извjештаj слиjеди.

Велики жупан пуковник Алеман“

Резултат вашег седамнаестогодишњег истраживања шокантан jе. Оно доказуjе да су католички фратри у НДХ били  монструозниjи, безочниjи, крволочниjи од наjокорелиjих усташа. И да Ватикан стоjи иза клања, погрома, уништавања Срба, православаца у НДХ, и то не само у Другом светском рату!

Фратри су под утицаjем Ватикана, код примитивног хрватског становништва, нарочито у Херцеговини, развиjали патолошку мржњу према Србима и благосиљали усташе кољаче. Кољачи у хрватском народу нису били Богом програмирани маниjаци, већ су то од њих, углавном, правили фратри, наводећи их на клања и показуjући им  личним примером, како се то ради. Истраживач Гоjо Ристе Дакина у своjоj књизи „Буди католик, или умри“, наводи имена 977 католичких свештеника, са њиховим основним подацима, како су сарађивали са усташама, како су им давали конкретну подршку. Такође jе прецизно навео и да су учествовали у броjним усташким формациjама у прогањању, убиjању српске неjачи. Зверског клања српског становништва. Фрапантно jе – њих 27 фратара били су професори, а чак 108 доктори наука – обjашњава Лукаjић.

Још jедан истраживач, др Милан Булаjић, озбиљно се отиснуо у трагање за страшном истином.

Др Булаjић jе, наиме, пронашао имена и презимена чак 1.171 католичког свештеника. А злогласни Анте Павелић jе одликовао те „његове хероjе“ за „високе“ заслуге у НДХ! И то углавном за геноцид над Србима, Јевреjима и циганима, али и за присилно покрштавање православних. Покоље Срба организовало jе преко 130 католичких свештеника, а њих 27 лично су се „доказали“ у клању! Ипак, нема сумње да су инспиратори и организатори ужасног геноцида над Србима, али и Јевреjима и Ромима, били Ватикан, Немачка и Независна држава Хрватска.

Многи познаваоци наше трагичне историjе тврде да jе Ватикан опасан неприjатељ Срба православаца и да jе то доказао у току Другог светског рата.

Ватикан jе, разуме се, одувек био заинтересован за Балкан и за ширење римокатоличке вере на овом простору. Као народ смо крвљу плаћали и били и остали браник православља. Покушаjте само дубље да анализирате колико се Срба присилно покрстило у току Другог светског рата. Постали Хрвати, католици. Неко jе то морао да нареди и хрватском руководству и Католичкоj цркви у Хрватскоj. Ниjе таjна никаква да су Срби у Хрватскоj и данас на оваj или онаj начин, натерани да пређу у католичанство.

Да ли се неко тиме озбиљниjе бавио, да ли има података, сем спорадичних крикова у празно?

Ватикан више од хиљаду година ствара у том циљу неслогу, верска трвења, и крваве обрачуне становништва, народа на Балкану. Само наjбитниjе моменте за нашу историjу и улогу Ватикана овом приликом  ћу да истакнем. Упозоравам на чињеницу, врло опасну, ако екуменизмом Православне и Католичке цркве дође до узаjамног поштовања православних и католичких светаца, онда би Срби требали да поштуjу и да се клањаjу пред „светитељима“, ратним злочинцима, Алоjзом Степинцем, злогласним Иваном Мерцом, jедном од наjстрашниjих усташких идеолога, контраверзном папи Пиjу Другом. Да ли jе то могуће?! Чак протестанти наjоштриjе замераjу римокатолицима што свакакве људе проглашаваjу за светитеље и тако загађуjу област хришћанског светитељства, па и само хришћанство.

Кажете да Ханс или Иван Мерц ниjе био Хрват, а да jе био главни усташки идеолог, њихов узор, идеал. Ватикан га jе произвео у светитеља, и то у Бањоj Луци!

Мало Срба у свету зна ко jе Иван-Ханс Мерц. Јер то тако „треба”. Папа Јован Павле Други прогласио jе 22. jуна 2003. Мерца  за првог блаженика у Босни и Херцеговини. Мерцова  прва половина живота под тешким велом сакривена, нити му се зна прави отац! Можда jе Мерц наjспорниjи међу свих 1.312 блаженика, коjе jе до сада беатификовао Јован Павле Други.

Ево Зашто: Ханс Мерц jе зачетник усташког покрета коjи jе Србима нанео невиђено, нечувено зло! По доласку у Загреб укључио се у римокатоличке организациjе, у  Хрватски римокатолички омладински савез, у коме jе био председник, па се 1923. уjединио с Орловским покретом, а затим „напредовао” до злогласне Католичке акциjе, чиjи jе врховни поглавар у време НДХ и усташких злочина над Србима био загребачки надбискуп Алоjзиjе Степинац. Таj исти папа jе Степинца беатификовао у Загребу 1998. године. Оваквим гестом Ватикан потврђуjе да jе Иван Мерц „пионор Католичке акциjе у Хрватскоj“.

Књига Мерц jе за усташе био идеал усташке Хрватске. Опиjени своjим идолом Мерцом, Павелићеве усташе су постале наjмонструозниjа и наjужасниjа кољачка фаланга у историjи света! Над сваком кољачком камом лебди дух Ханса Мерца. Беатификациjа овог усташког идола изазива наjцрњу зебњу код Срба. Да ли папа његовом беатификациjом припремна нови геноцид над Србима? У исто време, спретно, подмукло, лицемерно, систематски се припрема терен да се мученички народ пред светом прогласи за злочиначки – наш српски. Стравичан притисак да то прва призна Србиjа – ужасном  декларациjом о Сребрници. Шта се то дешава са савешћу света, са човечанством? Таква несрећа jе могла да задеси било коjи народ. А да ли би било коjи други народ на кугли земаљскоj пристао да га жртвованог-прогласе за џелата. Сумњам!

Можда jе основни разлог проглашења Ивана Мерца светитељем  наjбоље дефинисао загребачки надбискуп Јосип Бозанић, када jе приликом недавног обиласка БиХ, изjавио да Мерц чврсто везуjе Босну и Хрватску, спаjа чврсто Бања Луку и Загреб, само jе цитат коjи jе изашао 17. маjа 2003. у „Експресу“. Ја  бих додао – то jе давнашњи циљ Ватикана. Да прикључењем БиХ Хрватскоj све ставе под окриље Католичке цркве и Ватикана.

Ко jе био фра Сатана?

Пре него што вам одговорим на ово питање, за ваше читаоце ће бити интересантно да знаjу да сам тог католичког фратара jош као десетогодишњи дечак видео десетак пута. То вам говорим због тога што jе као тадашњи капелан и млад човек фра Сатана био апостолског, анђеоског, невиног лика. Долазио у самостан  у Петрићевац, у близини Бањалуке. Реч  jе о наjмонструозниjем свештенику, католичком фратру, и тврдим на никада и нигде на свету, откада постоjе религиjе и народи, већу злочиначку наказу свет ниjе угледао. Његово име тада jе било Томислав Филиповић. Још страшниjе jе како jе постао Вjекослав Маjсторовић, и ко му jе том приликом „био кум“! Поменути фратар jе припремао, организовао и директно  учествовао у наjгрозниjем jеднодневном покољу  недужних Срба у њиховим домовима. Ни међу наjвећим џелатима ниjе било такве звери – страсног и незаjажљивог кољача.

Постоjе ли докази за његове злочине?

Цитираћу вам из документациjе, коjа jе, иначе у књизи, изjаву коjу jе о фра Сатани, Вjекославу Маjсторовићу, пред Земаљском комисиjом за утврђивање злочина дао усташки официр Јосип Матиjевић: „Када сам дошао на дужност 1941. у Јасеновац, познавао сам фратра, свећеника из Јаjца Филиповића, званог jош и Маjсторивић, по чину – боjника, а тада jе вршио дужност заповjедника логора. Као свећеник у Јаjцу поубиjао jе много Срба… Био jе окрутан. Волео jе да коље! Много jе заточеника смакнуто у време његовог управљања логором. А када jе бачен на терен као заповjедник боjне, много jе села запалио и клао становништво, особито на Козари. У Босанскоj  Дубици са сатником Иваном Сударом, званом Јоjо, покупио jе све православне, све потукао до задњег, те их бацио у Уну”.

Кажете да се у потпуности слажу изjаве броjних сведока, тврдње у доприносу овог католичког свештеника великом покољу Срба у местима Раковац, Рудник, Шарговац,  Дракулић. Те догађаjе сте детаљно на основу прикупљеног материjала представили у Вашоj књизи.

Извештаj коjи jе обjавила децембра 1946. године Земаљска комисиjа за утврђивање ратних злочина за Босну и Херцеговину допунила jе новим подацима ову ужасну слику страдања наших сународника. Врхунац монструозности фра Сатане представља покољ 6о малишана, Српчади, коjи су се несрећни, затекли у школи у селу Дракулићи. Секли су главе деци, пред очима учитељице, коjа jе од тог ужаса – полудела.

Према казивању   проф. др Јована Јовановића, коjи jе разговарао са учитељицом, после њеног опоравка, поново jе доказано да jе звер од човека поменути Вjекослав фра Сатана убиjао малу српску децу. У учионицу, за време часа, изненада jе упао фратар Томислав Филиповић. За њим jе ушло 12 усташа. Фратар jе у своjоj болесноj глави умислио да jе „бог“, „опонашао jе“ Христа и водио често са собом 12 усташа, своjих  „апостола“. Онда jе учитељицу Добрилу Мартиновић „замолио“ да из клупе изведе jедно српско дете. Не знаjући због чега, она jе извела jедну од наjбољих ђака, лепушкасту, врло уредну малену Радоjку, ћерку Ђуре Гламочанина, напредног и угледног Србина. Мислила jе да дете треба да рецитуjе. Када jе мала Радоjка дошла до катедре, фратар jу jе подигао, извадио нож и заклао jу jе пред децом и учитељицом. Тада jе смирено, jезитски окренуо и рекао усташама:

„Усташе, ово jа у име Бога, покрштавам ове изроде и ви слиjедите моj пут! Ја први примам сав гриjех на моjу душу, а вас ћу исповиjедити и риjешити свих гриjеха“.

Свим учитељицама jе наредио да изведу српску децу у двориште. Био jе утабан снег. Цича зима. Деци jе онда наредио да трче у круг, а на одређена растоjања поставио 12 „своjих апостола” – усташа. Како jе ужаснуто, дете, вриштећи од страха, дозиваjући оца, маjку, трчало, тако су му одсецали делове тела – уво, руку, нос, вадили очи ! А затим су масакрирана деца морала да трче, све док не би потпуно онемоћала. Онда су их зверски масакрирали! Учитељице су остале избезумљене. У наjтужниjем школском дневнику остало jе записано да су 7. вељаче 1942. Радоjка Гламочанин и остала српска деца jедноставно – „умрла!“ Католичкоj деци и учитељицама било jе строго забрањено да икада о томе причаjу. Чим се Добрила опоравила – испричала jе.

Има сведока, попут др Николе Николића, Хрвата, коjи jе био у Јасеновачком логору и свакодневно гледао ужас коjи jе Фра Сатана ширио.

У jасеновачком логору био jе jедан од наjмонструозниjих злочинаца наше епохе, просвjећен свећеник, а не неодгоjен дивљак. Фра Филиповић jе био управник логора од краjа jуна до краjа октобра 1942. Само за тих неколико месеци, по његовом признању,  у Јасеновцу jе заклано око 30 хиљада Срба. Затим jе премештен за управника логора Стара Градишка, од краjа октобра до краjа марта 1943. И тамо jе организовао и са уживањем масовно убиjао Србе. У Јасеновац  jе поново враћен 16. априла 1945. Дакле, власти НДХ, усташе, постављале су овог монструма када год jе требало да се изврши масовни, наjужасниjи помор, клања. У Градишци jе правио масовне покоље. Само за осам дана побио jе у Јабланцу преко 12 хиљада српске неjачи. У Јасеновцу jе учествовао у друштву озлоглашених злочинаца, кољача, Љубе Милоша, Драге Пудића, када jе коначно логор био ослобођен, а Фра Сатана „достоjанствено и хероjски”, као сваки усташа, кренуо у бекство. На краjу jе предат партизанима.

Да ли jе познато колико jе крвави кољач побио српске неjачи?

Интересантно, у име име Замаљске комисиjе Фра Сатану jе испитивао Хрват Воjдраг Берч. Адвокати, лекари, секретарица, сви су били Хрвати, осим jедног Јевреjина… Срби су страдали наjвише и неупоредиво – а у процесу против Фра Сатане – ниjедног Србина! Ни то ниjе случаjно. Ево како коментарише то испитивање Берчић: „На саслушању смо покушали да дођемо до неког броjа. Рачунали смо према дневном броjу ликвидациjа у Јасеновцу. Ја с jедне, а Филиповић с друге стране стола. Сећам се, дао сам му мастиљаву оловку, и данас ме jеза прође од тог „збраjања“! Понашао се као кад келнер ноћу броjи пазар. Моjе цифре сам исписао око 88 хиљада, а он око 33 хиљаде. Наравно, то jе било само за раздобље од годину дана, колико jе провео у Јасеновцу. Он jе погледао моj, па своj папир и рекао „Ви своjе, jа своjе“!

Како jе добио име Вjекослав Маjсторовић?

Макс Лубурић му  jе jедном приликом рекао: Ти си „маjстор виjека” (у клању), па ћеш се звати Вjекослав Маjсторовић!

Како се организатор сатирања Срба Маjсторовић понашао на суђењу и како jе кажњен?

Филиповић, односно Маjсторовић признао jе злочине. Судиjи jе рекао: „Па господине моj, нисам то радио само jа. УБИЈАО ЈЕ СВАКО, КО ЈЕ СТИГАО, И СВАКО ЛАЖЕ КО КАЖЕ ДА НИЈЕ УБИЈАО“. На суду се монструм бранио изjавом да jе српску децу клао због тога да од њих не би постали злочинци када порасту! Осуђен jе у Загребу на смрт стрељањем jуна 1945. Међу католичким клером било их jе много сличних, али ниjедан –такав. Ватикан и Католичка црква су знали и онда све, и данас одлично знаjу за злочинца монструозног фратра! Маjсторовић се никада ниjе одрекао свог фратарског звања, већ се поносио своjом Католичком црквом и позивао на њу. Ватикан и Католичка црква се никада на прави начин нису оградили од тих злочина.

После Другог светског рата о улози  Ватикана – у ужасу коjи jе снашао наш народ где год jе крочила усташка нога – писали су броjни умни људи света са згрожавањем!

Карл Хаjнц Дашнер, немачки књижевник написао jе:“ Заштићен и благословен од Пиjа XИИ све до краjа беше jедан од наjвећих злочина столећа. Анте Павелић jе био човек кога jе Пиjе XИИ – благословио!“ Ево и шта jе написао Курт Центнер, познати немачки енциклопедиста: „Усташка организациjа и протеклим годинама били су потпомагани од италиjанске владе и од Ватикана, jер су усташе представљале наглашен римско-католички покрет…“ И за краj цитираћу, такође немачког писца Алфреда Милера у свом делу „Хришћански масакр у Хрватскоj“:

„Тек jачањем католичанства постигнут jе врхунац свих гнусоба… Слично нешто као ово у Хрватскоj ниjе се поjавило у Европи од времена тридесетогодишњег рата (1618-1648), наjсвирепиjег у феудалноj Европи. Наjстрашниjе злочине вршили су Хрвати. По доктрини Анте Старчевића о уништењу Срба, сад су они, Срби, ‘третирани’, иако се зна да су Срби наjжилавиjа раса и културно на наjвишем степену на целом Балкану! Али зато нису католици!“

Разговарала Биљана Живковић

ПЕЧАТ

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: