Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prenos predmeta ratnih zločina na entitetske sudove i tužilaštva

Sud

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman potvrdio je da bi u 2012. godini trebalo doći do prenosa određenog broja predmeta ratnih zločina sa Suda i Tužilaštva BiH na entitetske okružne sudove i tužilaštva.

“Republika Srpska će obezbijediti sredstva za dodatno zapošljavanje određenog broja sudija koji bi radili samo u krivičnim vijećima, odnosno tužilaca koji bi radili samo na istragama ratnih zločina”, rekao je Selman danas novinarima u Banjaluci.

Nakon prijema kojeg je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik organizovao za predstavnike pravosudnih institucija Republike Srpske povodom obilježavanja Dana i krsne slave Srpske Svetog arhiđakona Stefana, Selman je rekao da će ovo doprinijeti većoj efikasnosti i ubrzati rješavanje predmeta ratnih zločina.

Komentarišući najave u nekim medijima da će Tužilaštvo BiH povući istragu i obustaviti postupak za “Dobrovoljačku” protiv Jovana Divjaka i Ejupa Ganića, Selman je rekao da Ministarstvo pravde Republike Srpske ne raspolaže takvim informacijama.

“Tužilaštvo BiH ne može da se ponaša na takav način, jer postoje redovno utvrđene procedure na koji način se to radi. Ne smije se podleći političkom uticaju zbog toga što je `određena politička ličnost u BiH` učestvovala u takvim radnjama i takve istrage i optužnice treba da se okončaju”, istakao je Selman.

Selman je rekao da predstavnici Republike Srpske nijednog momenta ne govore o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH u smislu da oni nestanu sa političke i pravne scene BiH, već žele da se pravosudne institucije u BiH formiraju u skladu sa Ustavom BiH i zakonima.

“U Republici Srpskoj i dalje smatramo da nema ustavnog osnova za formiranje Suda i Tužilaštva BiH i dok je god tako bićemo protiv tih institucija. Kada se u razgovoru o strukturnom dijalogu utvrdi nadležnost pojedinih pravosudnih institucija koje treba da se formiraju na nivou BiH i dva entiteta u skladu sa Dejtonskim sporazumom, potpišu sporazumi o formiranju takvih institucija, one će tada potpuno zaživjeti i imati puni legitimitet Republike Srpske”, istakao je Selman.

Ministar pravde Srpske je rekao da je 2011. godina bila veoma uspješna za Ministarstvo pravde i Republiku Srpsku, pogotovo zbog otvaranja strukturnog dijaloga za reformu pravosudnog sistema BiH.

On je naglasio da će strukturni dijalog o reformi pravosuđa BiH biti nastavljen krajem februara u Mostaru, dodavši da je Republika Srpska ispunila preporuke iz dijaloga koje se tiču Zakona o sudovima Republike Srpske i izmjena i dopuna Zakona o izvršnom postupku.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: