fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREMIJERA „ENKLAVE“ 4. MARTA U SAVA CENTRU

Enklava_plakat-ec7c1568Veoma iščekivana premijera srpskog filma „Enklava“, dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića o Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, biće održana 4. marta u Beogradu, u okviru filmskog festivala FEST.

Film „Enklava“, koji obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama, biće prikazan u Sava centru u 19.00 časova, najavili su organizatori FEST-a.

Ove zajednice su jedine takve u cijeloj Evropi, njih čuvaju pripadnici policije UN i EU, Srbi u tim enklavama su ograničeni da žive teško na tom skučenom prostoru, a njihova djeca do škola koje se nalaze van enklava prevoze se u utrobama oklopnih transportera.

Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji? Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvjesno, neminovna je dilema – ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život?“.

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan 80-godišnjak će, ipak, biti sahranjen, zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dječaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obje zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku – da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

Film „Enklava“ je vječna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

Zvijezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže da mu je uloga albanskog dječaka Baškima bila bliska, jer živi na Kosovu i na neki način je svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu.

Glumac Nebojša Glogovac, koji igra Vojislava, jednog od likova, rekao je da ga je već u scenariju zaintrigirala ta dječija strana priče.

„Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su preuzela od odraslih, a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu – za drugim čovekom, prijateljem, društvom“, dodao je on.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MILETIĆ: UNIŠTIO SAM DJETINjSTVO SVOJOJ DJECI

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA „MILICA“

JADOVNO – KOSOVO

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: