Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prekinuti kontakt sa Tužilaštvom BiH

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

milorad1.jpg

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska zbog odluke Tužilaštva BiH da odustane od istrage u slučaju “Dobrovoljačka” protiv 14 lica ne treba da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, bez obzira na međunarodnu zajednicu koja pokušava da očuva njihov autoritet, što nije moguće.

“Treba da prekinemo bilo kakav kontakt sa Tužilaštvom. Ovo je ključna i iritirajuća tačka. To je moje mišljenje i ja ću se konsultovati sa organima i drugim političkim faktorima u Republici Srpskoj. Mislim da Tužilaštvu BiH ne treba više da damo političku podršku niti saglasnost da rade na prostoru Srpske. To je moje mišljenje, vidjećemo šta će reći parlament i vlada”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je odluka Tužilaštva nedopustiva i dokaz da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu da imaju nikakvu podršku Republike Srpske i srpskog naroda.

“To je dokaz da je Tužilaštvo BiH formirano da procesuira isključivo samo Srbe. Nije sporno da treba da odgovaraju svi koji su odgovorni za zločine, pa i ako dolaze iz srpskog naroda, ali je iritirajuće da se odustane od istrage zločina u Dobrovoljačkoj koji je prethodio svim zločina i koji je prvenac u zločinima”, rekao je Dodik i dodao da je jasno da je odluka o tome donesena na najvišem političkom nivou.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je odbrana zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu direktno kreiranje neistine o ratu u BiH, te da bi se daljom istragom o tom zločinu došlo do toga da su Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici preduzeli organizovani zločinački poduhvat.

“Odbrana tog zločina je direktno kreiranje neistine o ratu u BiH i zato nije čudno da jedna takva odluka dolazi iz Sarajeva, odnosno iz Tužilaštva BiH, koje od samog formiranja nije imalo ligitimitet od nas iz Republike Srpske”, rekao je Dodik povodom obustavljanja istrage protiv 14 lica u predmetu “Dobrovoljačka”.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da bi se optuživanjem Ejupa Ganića i Jovana Divjaka za zločine u Dobrovoljačkoj promijenio karakter rata u BiH.

“Onda ne bi ostala priča na strani Srba o organizovanom zločinačkom poduhvatu, već bi se moralo dalje ići u istragu i došlo bi se do toga organizovani zločinački poduhvat preduzeli upravo Alija Izetbegović i njegovi sljedbenici”, rekao je Dodik za BN televiziju.

On je istakao da je Izetbegović direktno uticao na to da se dogovori izlazak pripadnika JNA iz kasarne, a nakon toga je došlo do obračuna, koji je vodio njegov zamjenik Ganić.

“Odgovornost te vrste ne može da se izbjegne”, rekao je Dodik i podsjetio da je bio politički dogovor da se vojnici JNA, koji su mahom bili Srbi, povuku iz kasarne, a samo 300 metara dalje dočekali su ih rafali i poginulo je njih 42, dok nije poginuo niko iz redova tzv. patriotske lige.

Predsjednik Srpske rekao je za B92 da je zločin u Dobrovoljačkoj ulici bio motivisan političkom odlukom Bošnjaka, tada predvođenih Izetbegovićem, i da mora biti procesuiran.

“Vojska je izlazila iz Sarajeva, nije ulazila u Sarajevo, nije bila u borbenoj formaciji, već u formaciji povlačenja. Niko od pripadnika takozvane patriotske lige BiH, koja je izvršila takav jedan zločin pod komandom Divjaka i Ganića, nije poginuo, što govori da je tadašnje vojno rukovodstvo naivno vjerovalo Aliji Izetbegoviću, koji im je obećao da će mirno izaći iz grada”, rekao je Dodik.

On je dodao da je to prvi među zločinima koji su se desili u BiH i da je zato bilo važno da se raskrinka namjera tog zločina.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage u slučaju “Dobrovoljačka” protiv ukupno 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije “zelene beretke” i “patriotske lige”, kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Zaim Backović Zagi naredio je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. O tome svjedoči radio poruka koju je presrela JNA, a objavili sarajevski mediji.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top