fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREDSTAVLjENO KNjIŽEVNO STVARALAŠTVO „MLADE BOSNE“

Promocija_knjige_Spomenica_Mlade_Bosne-ad30ba5eOtvaranjem izložbe „Književno stvaralaštvo Mlade Bosne“ u Istočnom Sarajevu je nastavljena manifestacija „Dani Vladimira Nastića“, koja se održava kao znak sjećanja na ovog velikog pjesnika.

Priređivači izložbe, bibliotekari Matične biblioteke Istočno Sarajevo Branislava Milošević i Ivana Erić, istakle su da su ovom izložbom željele predstaviti djelovanje Mladobosanaca, koje nije samo istorijsko, nego i književno.

„Književno stvaralaštvo `Mlade Bosne` svjedoči da su Mladobosanci prvenstveno bili književnici koji u potrazi za novim modernim književnim izrazom tragaju za kritičnom originalnošću i stvaraju samo sebi svojstven izraz buntovništva iz koga se rađa ideja slobode“, navela je Miloševićeva tokom otvaranja izložbe.

Ona je rekla da se neposredno pred početak Prvog svjetskog rata u BiH pojavila grupa obrazovanih mladih ljudi koji po uzoru na Aleksu Šantića, Petra Kočića i Vladimira Ćorovića pišu i objavljuju svoje prve pjesničke, prozne i kritičke radove.

Među njima su se izdvajali Vladimir Gaćinović, koji je jasno pokazivao svoj stav protiv austrougarske okupacije, zatim pjesnik, književni kritičar, prevodilac i začetnik srpskog futurizma Dimitrije Mitrinović, te pjesnik i kritičar Miloš Vidaković.

„Životi pojedinih pjesnika, poput Danila Ilića koji je pogubljen 1915. godine kao neposredni organizator Sarajevskog atentata, te Dragutina Mrasa koji je iste godine kao dobrovoljac poginuo kod Ćuprije, bili su kratki i tragični. Zbog toga njihovo književno stvaralaštvo nije imalo vremena da potvrdi svoje prave književne sposobnosti“, naglasila je Miloševićeva.

Izložba je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina sa izabranim fotografijama i prilozima iz časopisa „Bosanska vila“ koje pružaju niz informacija o Mladobosancima, njihovom životu i stvaralaštvu.

„Izložba je posvećena književnosti Mladobosanaca s namjerom da se skrene pažnja i na malo zaboravljene pjesnike koji su zauzimali istaknuto mjesto u dobu u kojem su živjeli i stvarali, te ostavili pečat svoje poetičke samosvijesti i egzistencije“, rekla je Erićeva.

Prema njenim riječima, ovom ovom izložbom žele da upoznaju mlade generacije sa nepravedno zapostavljenim pjesnicima čiji je osnovni cilj bio ujedinjenje i oslobađanje srpskog naroda od austrougarske okupacije.

Glavne odlike njihovog stvaralaštva jesu kult mučeništva, rodoljublja, žrtvovanje i borbenost, istaknuto je na otvaranju izložbe.

Nakon otvaranja izložbe, u Kulturnom centru Istočno Sarajevo predstavljena je i dvotomna knjiga sa više od 1.800 stranica „Spomenica `Mlade Bosne` 1914-2014“, koju je priredio akademik Vojislav Maksimović.

Maksimović je rekao novinarima da ova knjiga ima višestruku namjenu da se povodom 100 godina Sarajevskog atentata vrate sjećanja na jednu izuzetnu generaciju.

„Nadam se da će u ovoj gomili dokumenata sadržanih u dvije knjige biti dovoljno materijala da se mogu odbaciti mnoge nepravedne i netačne tvrdnje o `Mladoj Bosni“, naglasio je Maksimović.

Dosadašnji sud o Mladobosancima, Sarajevskom atentatu i početku Velikog rata, bezmalo je ironija svoje vrste, smatra uvodničar na promociji, profesor književnosti Božo Tepavčević.

„Knjiga preciznije definiše ovaj događaj, samim tim jer je Sarajevski atentat samo otkrio zlu namjeru drske osvajačke politike“, rekao je Tepavčević.

On je naglasio da su Mladobosanci više bili literati, nego revolucionari, te dodao da „postoji istina da pisci sobom nose uzrok za promjenu, te da pisac nije veliki ako ne ruši sobom nametnute istine. Oni mijenjaju život u pozitivnom smislu“.

„U vrtoglavici sile istorije, Mladobosanci su napisali značajna književna djela i hrabro su stajali pred ubicama slobode. Zato mislim da je ova knjiga možda najbolji spomenik koji se mogao podići Mladobosancima“, istakao je Tepavčević.

„Spomenicu `Mlade Bosne` 1914-2014“ objaviili su Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Prosvjeta“ Pale i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SOKOLI I MLADA BOSNA – Jadovno 1941.

pred novosađanima „mlada bosna i sarajevski  – Jadovno 1941.

SUTRA U MOSTARU IZLOŽBA O „MLADOJ BOSNI“ – Jadovno 

PREMIJERA FILMA „BRANIO SAM MLADU BOSNU“ – Jadovno 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: