fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDSTAVLjENA KNjIGA O PATRIJARHU PAVLU

Promocija_knjige_o_patrijarhu_pavlu_u_Bijeljini-1195c9b5Knjiga „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ novosadskog novinara i publiciste Đorđa Randelja predstavljena je sinoć u bijeljinskom Centru za kulturu.

„Svima nam je poznato da je čovek, kakav je bio patrijarh Pavle, bio tih, jednostavan, pristupačan, čovek iz naroda, bez kompleksa veličine ili nekog protokola“, istakao je Randelj.

Autor knjige smatra da je „sigurna ruka Gospodnja njega postavila u najtežem periodu srpske istorije da kao takva ličnost koju krasi skromnost, poštenje i mudrost vodi narod, u građanskom ratu, najgorem od svih“.

„Patrijarh Pavle je uspeo da srpskom narodu sačuva ono najvažnije – obraz. Nije uspeo da Srbi pobede, jer u ratu, po meni, nema pobednika. Svi su gubitnici i poraženi su, osim onog ko pokušava da ostane čovek, da se ne sveti, da bude blag, hristoljubiv, kakav je bio naš patrijarh Pavle“, rekao je Randelj.

Autor je objavio 25 knjiga, a kako kaže, knjiga o patrijarhu Pavlu je njegova najuspjelija.

„Mi smo pokolenja koja su privilegovana jer smo bili savremenici jednom svecu, poznavali smo čoveka dostojnog Svetom Savi, iako je bio 44. patrijarh srpski posle njega“, rekao je Randelj.

Zoran Kolundžija, urednik i osnivač izdavačke kuće „Prometej“ koja je objavila ovu knjigu, istakao je da ova kuća neprestano vodi računa o njegovanju velikih događaja iz istorije i srpskih velikana.

„Osim knjiga o Prvom svetskom ratu čiji smo izdavači, obeležava se i 100 godina od rođenja patrijarha Pavla“, rekao je Kolundžija na večerašnjoj promociji knjige.

Đorđe Randelj je kraću verziju knjige posvećene blaženopočivšem patrijarhu Pavlu napisao prošle godine po narudžbini nedjeljnika „Nin“, povodom stotinu godina od rođenja Gojka Stojčevića, što je svjetovno ime srpskog patrijarha. Knjiga je iste godine objavljena i u proširenom obliku, na 157 strana.

Patrijarh srpski Pavle bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve u periodu od 1990. do 2009. godine, u doba najveće krize kroz koju je prolazila Srbija.

Književnik Matija Bećković je za Randeljevu knjigu ranije rekao da je prilog kanonizaciji patrijarha Pavla.

„Niko u naše vreme nije govorio tiše, a da se čuo dalje, niko nije govorio manje, a da je rekao više, i niko u bezočnije doba nije duže gledao istini pravo u oči“, rekao je Bećković o patrijarhu Pavlu.

Promocija knjige „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ okupila je veliki broj posjetilaca, poštovalaca lika i djela blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U PONEDJELjAK PREDSTAVLjANjE KNjIGE O PATRIJARHU PAVLU

† Patrijarh Pavle – Beseda u Prebilovcima 1991. – Jadovno 1941.

OTVORENA IZLOŽBA ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA …

OTVORENA IZLOŽBA ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: