fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Predstavljena knjiga Istorija Republike Srpske

Knjiga Istorija Republike Srpske
Knjiga Istorija Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i istoričar Čedomir Antić predstavili su danas u Banjoj Luci knjigu „Istorija Republike Srpske“, koja predstavlja prvi cjelokupan dokument o stvaranju Republike Srpske.

Dodik je istakao da „Istorija Republike Srpske“ odražava kontinuiran prikaz istorijskih kretanja na ovim prostorima, te da čitaocima i Republici Srpskoj nudi važan dokument koji nesumljivo treba da svjedoči o genezi koja je ovdje postojala i gotovo stalnim istorijskim zahtjevima Srba na ovim prostorima da se odraze u onome što danas imamo, a to je stvaranje i razvoj Republike Srpske.

„Ovo je prva knjiga napisana na ovaj način. Zahvalan sam autorima, istoričaru Čedomiru Antiću i profesoru Nenadu Kecmanoviću koji su do kraja istrajali u realizaciji ove ideje i ponudili nam jedan cjelovit materijal“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je dodao da će se, u dogovoru s autorima, u što skorije vrijeme ova istorija biti prevedena na engleski jezik i time postati dostupna ljudima s tog govornog područja.

„Dogovaramo da do početka iduđe godine bude štampan značajan broj primjeraka koji bi mogli da se konzumiraju u svim institucijama, školama i u javnosti“, rekao je Dodik.

Govoreći o knjizi, Dodik je napomenio da ga posebno impresionira istorijski prikaz kretanja i razni istorijski periodi, koji su objasnili na koji način se ovdje istorija dešavala.

Knjiga Istorija Republike Srpske
Knjiga Istorija Republike Srpske

„Kada se to sve sagleda onda je razumljivo zašto je danas opravdano tumačiti, govoriti i braniti Republiku Srpsku sa stanovišta tog kontinuiteta“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, knjiga je urađena kao zajednički projekat institucija Republike Srpske i autora, u 300 primjeraka, u kvalitetnom povezu, sa idejom da se distribuiše svim značajnim institucijama u Srpskoj.

Na pitanje da li će se knjiga naći kod srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, Dodik je rekao da se istorija ne može posmatrati na taj način.

„Ovo je naša istorija, dio našeg učešća u zajedničkim institucijama i naravno da će ovo biti i u svim kabinetima srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama“, naglasio je Dodik.

Antić je istakao da je na knjizi rađeno 14 mjeseci, te da su pripreme trajale dvije godine.

„Ovo je prva takva istorija Repulike Srpske i nacionalna istorija srpskog naroda iz Srpske i BiH. Srpski narod je nedjeljiv, predstavlja jedinstvenu naciju, ali istorije koju su izlazile nakon 1992. godine nisu podrazumijevale i rekonstrukciju istorije Republike Srpske“, rekao je Antić.

On je dodao da su autori nastojali da ova knjiga nikome ne učini neprevdu, ni bilo kojem drugom narodu ni bilo kojoj političkoj ličnosti.

„Gotovo 25 godina postoji jedan dio prošlosti, koja pripada srpskom narodu u Republici Srpskoj, a ova knjiga na nešto više od 400 strana predstavlja istoriju, ne samo srpskog naroda sa prostora BiH, nego i teritorije Republike Srpske tokom vijekova u prošlosti“, napomenuo je Antić.

On je dodao da je poseban segment posvećen Prvom i Drugom svjetskom ratu, zatim genocidu koji je izvršen nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata, međuratnom periodu.

Prema njegovim riječima, značajan dio knjige, nešto manje od polovine, posvećeno je borbi srpskog naroda za odbranu njegovih suverenih prava, stvaranja Republike Srpske i njenog mirnodopskog razvoja.

„Zahvalan sam predsjedniku Republike i Republici Srpskoj što su pokazali razumijevanje za jedan ovakav projekat, jer značaj našeg pisanja daju buduća pokolenja, ali u savremeno vrijeme bez podrške naroda i političkih vlasti to pisanje nema veliki značaj“, naveo je Antić.

Na knjizi čije je izdavač Srpska književna zadruga, radilo je 16 istoričara i drugih naučnika iz Srpske i Srbije.

„To je precizno rađeno izdanje, sa 190 fotografija, ilustracija i reporodukcija, te 44 novoizgrađene karte vezane za razne istorijske epohe“, objasnio je Antić.

On je dodao da bi bio srećan ako bi ovo bio početak rada, odnosno da na knjigu bude odgovoreno knjigama, da počne nova grana istoriografije, a to je istorija Republike Srpske.

 

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

USKORO KNjIGA „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ – Jadovno …

Internet: Poslednja linija odbrane srpske istorije zapadno …

SRPSKA ISTORIJA: Neustrašivo ličko srce – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: