Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstava o životu Milunke Savić

Datum objave: četvrtak, 27 novembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/milunka_savic.jpg

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je izvedena monodrama koja govori o životu Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja na ovim prostorima, koja je provela sedam godina učestvujući u ratovima na području Balkana.

Glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković, koja tumači lik Milunke u monodrami “Milunka… ispovijest o životu od prve puške do prve metle…”, ističe da je ova hrabra žena zapravo jedan epski lik koji se nije rodio ni prije ni poslije nje, a koji tek sada nakon mnogo vremena dobija svoju satisfakciju.

Stankovićeva ističe da je Milunka Savić iz najplementijih pobuda otišla u Prvi balkanski rat, da zaštiti brata, ali i sa strašnim porivom da zaštiti zemlju Srbiju.

“Ona je dobila više od 10 ratnih odlikovanja, što najviših srpskih što inostranih, među kojima dva ordena francuske – Legije časti i Ratni krst sa zlatnom palmom. Ona je jedina žena na svijetu koja je dobila taj francuski ratni krst”, kaže Stankovićeva.

Prema njenim riječima, veličina Milunke Savić i predanost da se izbori za svakog ko je ugrožen nastavljena je i kad su završeni ratovi.

“To je njena težnja da sve one slabije sačuva i izvede na put, da ih odbrani i zaštiti. Odnjegovala je više od 34 djece sa Kopaoničkih sela i do kraja života se borila da još nekome život upotpuni i oplemeni, da mu pomogne i pruži bolje mogućnosti”, rekla je Stankovićeva.

Stankovićeva ističe da uloga Milunke Savić za nju predstavlja veliki izazov.

“Usudila sam se da uđem u to, snebivajući se ozbiljnog i teškog posla, ali priča je toliko moćna i veličanstvena da sam željela da ispričam jedan njen dio. Tolike generacije i ne znaju ko je bila Milunka Savić”, kaže beogradska glumica.

Predstava je izvedena u okviru projekta “Ogledalo epskog stvaralaštva”, koji provodi guslarsko društvo “Filip Višnjić” iz Istočnog Sarajeva.

Milunka Savić iz Koprivnice /1890-1973/ bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo”, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmjerne hrabrosti Francuzi su je prozvali “srpska Jovanka Orleanka”.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Milunka Savić – devet rana, 12 odlikovanja i jedan zaborav …

One su svojom hrabrošću i svojom patnjom zadivile Svet …

OTVORENA IZLOŽBA O DOPRINOSU ŽENA U VELIKOM RATU …

SRPSKA HEROINA: Kako je Milunka Savić zarobila 23 bugarska vojnika

POMEN SRPSKOJ HEROINI MILUNKI SAVIĆ
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top