fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predsjednik Čubrilović podržao rad udruženja „Jadovno 1941“ i osnivanje srpskog memorijalno-istraživačkog centra

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastao se danas sa predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941, koje je predvodio presjednik Udruženja, Dušan Bastašić sa kojima je razgovarao o radu udruženja, pripremama za obilježavanje godišnjice stradanja i stvaranju uslova za nesmetano funkcionisanje i rad udruženja.

Predsjednik Čubrilović podržao je rad udruženja „Jadovno 1941“ i prihvatio poziv da 30. juna ove godine prisustvuje obilježavanju stradanja na Velebitu gdje su ustaše, za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, mučki pobile više od 40 hiljada Srba, Jevreja i pripadnika drugih nacija i bacili ih u 32 kraške jame.

Predsjednik udruženja „Jadovno 1941“, Dušan Bastašić upoznao je predsjednika sa aktivnostima na adaptaciji prostora koji je udruženju dodijelio grad Banja Luka, i pripremama za osnivanje srpskog memorijalnog centra koji će se, prvenstveno, baviti istraživanjem, dokumentovanjem i odavanjem pošte stradalim Srbima u toku Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Čubrilović je obećao pomoć i izrazio podršku osnivanju i radu srpskog memorijalno-istraživačkog centra i njegovanju kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, kao i iz drugih ratova u kojima je stradao srpski narod, sa posebnom pažnjom na stradanje nevinih civila, žena, djece i staraca.

Predsjednik Čubrilović prihvatio je i poziv da, 26. aprila, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, prisustvuje premijeri dugometražnog dokumentarnog filma „Krst nad jamom“, koji je pripremljen u produkciji udruženja „Jadovno 1941“.

Prema dokumentovanim podacima u komleksu logora smrti Nezavisne države Hrvatske, Gospić-Jadovno-Pag, na području Like, Velebita, podvelebitskog podgorja i ostrva Pag, ustaše su, na najsvirepiji način, usmrtile najmanje 40.123 žrtve, među kojima je bilo 38.010 Srba, 1.998 Jevreja, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet muslimana, dva Mađara, dva Čeha, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac.

Izvor: NARODNA SKUPŠTINA RS

Vezane vijesti:

Premijera filma „Krst nad jamom“ u Banjaluci 26. aprila 2018.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: