Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDMET KATEGORISAN OZNAKOM “A” PRIJE JEDANAEST GODINA

njegovic-jadovno

BANjALUKA, 4. OKTOBRA (SRNA) – Glavni tužilac Haškog tribunala predmet ratnog predsjednika opština Konjic i Jablanica Safeta Ćibe kategorisao je oznakom “A”, čime je odobrio vođenje krivičnog postupka protiv njega u BiH, nakon što je tužilaštvo Tribunala izrazilo uvjerenje da je počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, navodi se u dopisu Haškog tribunala od 11. oktobra 2000. godine.

Dopis je upućen predsjedniku Kantonalnog suda u Mostaru Vjekoslavu Lovriću, a potpisao ga je zamjenik tužioca Grem Bluit, piše “Glas Srpske”.
Ta saglasnost za istragu protiv Ćibe proslijeđena je Tužilaštvu BiH, koje ni 11 godina poslije nije procesuiralo “predmet Safet Ćibo”.

Haški tribunal “predmet Safet Ćibo” kategorisao je oznakom “A”, što potvrđuje da treba sprovesti istragu i krivični postupak u tom predmetu, a prema međunarodnim standardima, postoji razumna osnova za uvjerenje da je Ćibo počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava – naveo je Bluit u dopisu.

Prema izjavama svjedoka pod šiframa 318/95, 530/96, 58/97-1 datih Komitetu za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Beograda, Ćibo odgovoran je za ubistva Pere Vukosava, Zorana Kuljanina, Obrena Ristića, Nede Golubovića, Đoke Ristića, Petra Ristića, Živka Ćećeza, Pere Milutinovića, Stanka Kuljanina, Stane Kilibarda, Desanke i Bose Žuža, Janje Magazin i Cvije Serdar.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: