fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREDLOŽEN ZAKON O ZAŠTITI ĆIRILICE

Cirilica_transparent-d046ba23Grupa opozicionih poslanika crnogorskog parlamenta predložila je zakon o zaštiti ćiriličnog pisma, uz napomenu da ne postoji nijedan razlog za napuštanje ćirilice, koja je jedna od osnovnih odrednica identiteta.

Zakon su predložili poslanici Neven Gošović, Aleksandar Damjanović, Radovan Asanović i Novica Stanić, koji ističu da ne postoje istorijski, kulturni, estetski, ligvinistički, vjerski, ni tehničko-tehnološki razlozi za napuštanje ćirilice.

„Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa“, smatraju ovi poslanici.

Oni podsjećaju na ustavnu odredbu o ravnopravnosti ćirilice i latinice, te ocjenjuju da ćirilica u Crnoj Gori nema taj status.

„U kratkom vremenu, posebno nakon donošenja Ustava Crne Gore 2007. godine, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokaza, ulica – ispisani su latinicom. Na latinici se vode i sva državna administracija i korespodencija, uz potpuno zapostavljanje ćiriličnog pisma“, navodi se u obrazloženju prijedloga zakona.

Ukoliko bi se nastavio ovaj trend, upozoravaju predlagači zakona, ćirilice bi nestalo sa prostora Crne Gore.

„To bi bio, ne samo nedopustiv diskriminatorski čin prema onom dijelu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego i nezapamćeno anticivilizacijsko nasilje nad istorijom i kulturom Crne Gore“, ističu predlagači zakona.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OSNOVANO SRPSKO UDRUŽENjE „ĆIRILICA“ – Jadovno 1941.

Dr. Fajgelj – Osam zabluda o ćirilici – Jadovno 1941.

U potrazi za izgubljenom ćirilicom – Jadovno 1941.

DISKRIMINACIJA ĆIRILICE – Jadovno 1941.

ĆIRILICA DIO IDENTITETA SRPSKOG … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: