Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predavanje: Istorija i budućnost Kosova i Metohije

SPOJI

U subotu 19. marta 2011. godine održano je predavanje na temu „Istorija i budućnost Kosova i Metohije“ sa projekcijom filma „Kosovo. Can you imagine?“ u organizaciji Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I.

Predavanje je održano u prostorijama Buhgaleri (Buchgalerie), a predavač je bio Marko Miloradović, student na pravnom fakultetu u Insbruku i punopravni član Omladinskog Udruženja SPO(J)I.

Na slici: Predavač Marko Miloradović tokom predavanja

Na slici: Predavač Marko Miloradović tokom predavanja

Predavanje na temu „Istorija i budućnost Kosova i Metohije“ je ujedno predstavljalo i drugo po redu predavanje u organizaciji SPO(J)I na nemačkom jeziku,na kojem su učestvovali austrijski,švajcarski, škotski i srpski prijatelji omladinskog udruženja, kao i članovi i ostali zainteresovani građani iz Insbruka.

Pošto se radi o temi koja je veoma aktuelna i ujedno ima veliku težinu, jako je teško objektivno predstaviti. Na zapadu se vodi jednostrana priča u kojoj su Albanci pradstavljeni kao glavne žrtve, na istoku odnosno u Srbiji, se vodi priča u kojoj su Srbi predstavljeni kao jedine žrtve, jedni druge optužuju za ratne zločine i tako u krug.

Na slici: Predavač Marko Miloradović odgovara na pitanja

Na slici: Predavač Marko Miloradović odgovara na pitanja

Ovim predavanjem smo sa jedne strane hteli da podsetimo na martovski pogrom od kojeg se ove sedmice navršilo tačno sedam godina, a sa druge strane, hteli smo građanima Insbruka da predstavimo jednu novu i objektivnu priču o Kosovu i Metohiji iz ugla mladog studenta sa pravnog fakulteta u Insbruku, Marka Miloradovića.

Predavač je svim prisutnima kao prvo približio istoriju Kosova i Metohije od Kosovskog Boja do NATO bombardovanja 1999. godine, zatim se okrenuo periodu nakon bombardovanja do danas uz objašnjenje kakav značaj Kosovo danas ima u Svetskoj politici i šta se može desiti po pitanju nezavisnosti južnje Srpske pokrajine odnosno kakav status ona u budućnosti može imati po njegovom mišljenju.

Kosovo

Tokom svog izlaganja predavač nije izostavio trenutnu lošu situaciju preostalih Srba na Kosovu i Metohiji, spomenuvši da su ograničeni u slobodi kretanja, da nemaju mogućnosti da zarade novca kako bi sebi obezbedili koliko toliko normalan život, da nemaju redovno struje ni vode…

Nakon predavanja odmah je usledila i projekcija dokumentarnog filma mladog Srpskog reditelja iz Kanade, Borisa Malagurskog koji se zove „Kosovo. Can you imagine?“ sa kojim smo svim prisutnima celu priču hteli da pradstavimo iz ugla koji se razlikuje od zapadne propagande.

Film ni jednog gosta ove večeri nije ostavio ravnodušnim, a to se moglo videti na licima svih prisutnih, koji su bili jako dirnuti onim viđenim iz filma „Kosovo. Can you imagine?“

Na slici: Jedan deo prisutnih na predavanju o istoriji i budućnosti Kosova i Metohije

Na slici: Jedan deo prisutnih na predavanju o istoriji i budućnosti Kosova i Metohije

Sa ove večeri želimo poslati poruku da mi kao pravoslavni hrišćani svakog dana i u svakoj situaciji trebamo širiti toleranciju i da na jedan lep i fin način sarađujemo sa ostalim dobronamernim ljudima, a da se kao ljudi zdravog razuma uvek zalažemo za mir na teritoriji naše zemlje i okruženju i da uvek sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo iz različitih uglova, jer uvek postoje više strana istine!

KOSMET JE SRBIJA

FILM: Kosovo. Can you imagine?

Izvor: SPOJI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: