fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Подигнимо Пребиловце: Херцеговци у Суботици донирали 5.500 евра!

Подигнимо Пребиловце: Херцеговци у Суботици донирали 5.500 евра!

Завичајно удружење Херцеговаца из Бачког Душанова у величанствено организованој донаторској вечери, у хотелу “Патриа” у Суботици, прикупило је 476.000 динара и око 1.400 евра и поставило потпуно нове стандарде

Бачко Душаново је понос Херцеговаца! Оборен је апсолутни рекорд у досадашњем прикупљању новца за Пребиловце, а домаћини су се показали као изузетни организатори ове хуманитарне акције, па не чуди што су недавно били међу добитницима признања од стране Владе РС.

Акцију “Подигнимо Пребиловце” почетком године покренуло је СНД “Пребиловци” у сарадњи са Слободном Херцеговином, најутицајнијим и најчитанијим херцеговачким порталом у Србији, што су здушно подржала сва завичајна удружења Херцеговаца у Србији, као и друштво гуслара “Стара Херцеговина”. После неколико приредби и донаторских вечери након пролетњих поплава које су задесиле српске земље за неко време акција је прекинута и то баш у Суботици, када су вредни домаћини, вече намењено Пребиловцима, преиначили у помоћ за поплавом страдала подручја у обе српске земље.

Многи су тада мислили да се акција неће наставити, али синоћњом донаторском вечером и показаном енергијом и вером, можемо констатовати да акција “Подигнимо Пребиловце” тек креће ка свом зениту. Скуп у Суботици је антологијски и због чињенице да је први пут у акцији “Подигнимо Пребиловце”  на донаторску вечеру стигао владика Григорије, најзаслужнији што ће Храм Васкрсења у Пребиловцима ускоро бити у пуном сјају.

Након химне “Боже правде” коју је отпевала ученица Виолета Радић присутнима се обратио владика захумско-херцеговачки Григорије. У врло надахнутој беседи коју можете овде у целости да прочитате, владика је истакао:

– Било је ту мотива вјерских и звјерских и националних, али један од главних мотива за убијање људи у Пребиловцима је био економски. Усташе су тог дана заробиле и 40.000 грла стоке. Завршићемо ми цркву, али шта це нам црква ако не буде тог села. Оно сто је човјеку немогуће Богу је могуће, зато од вечерас и ваши организатори и наши домаћини и ви који сте показали добру вољу немојте да више говоримо да градимо спомен храм него говорите да градимо Пребиловце и обнављамо сваку кућу, сваки врт, сваки воћњак сваку башту…

Након владике Григорија присутне је поздравио Ранко Шкрбић, амбасадор БиХ у Србији. У свом говору Шкрбић је подсетио да је као министар здравља у претходној влади бринуо о обновии здравствених установа у Херцеговини, али и обећао да ће подизање Пребиловаца помоћи као да је и сам Херцеговац.

– Иако сам амбасадор БиХ у Србији мој основни задатак је да повежем наш народ. У задњих пар дана сам већ неколико пута боравио у Суботици, па могу да најавим да ће ускоро Суботица и Бањалука потписати споразум о братимљењу, а средином новембра планирамо да у Суботици одржимо, слично као недавно у Београду и Новом Саду, Дане Српске.

Потом се у име домаћина овог скупа гостима обратио Сретен Пиштало, председник удружења Херцеговаца у Бачком Душанову. Председник, као и секретар Боро Вукајловић имали су пуно разлога за задовољство, јер су поред рекордног прилога на једном месту успели да у најдаљу тачку од Херцеговине у Србији удруже велики број земљака.

Заменик председника Координационог одбора Херцеговаца у Србији и председник Клуба Гачана Светозар Црногорац није крио одушевљење импресивним скупом.и није штедео комплименте за изванредне домаћине.

– Ми из херцеговачких удружења, од Вршца па до Суботице, треба да смо поносни што смо покренули питање злочина, а посебно што смо подржали изградњу Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Учешћем у акцијама и скуповима за прикупљање средстава заједно са гусларским друштвом “Стара Херцеговина” утицали смо на градњу храма и општу атмосферу у самој Херцеговини. Иначе, ми из Клуба Гачана се залажемо да скупимо снаге и да сложимо тужбу међународном суду правде, Уједињеним нацијама. Ова врста злочина никад не застарева. Тужба треба да буде усмерена на Ватикан, Католичку цркву и папу Пија XИИ-ог као и Хрватску, наследницу НДХ. Не може Степинац бити невин кад су његови фратри одрадили сав тај прљави злочиначки посао. Ми сва њихова имена данас имамо. Да би забашурили злочин фратри су измислили некакву Госпу само десетак километара од Шурманаца и данас хиљаде католичких верника хрле да се поклоне једној измишљеној фикцији.

Црногорац се захвалио порталу Слободна Херцеговина на досадашњој медијској подршци.

У одсуству Миленка Јахуре, председника СНД “Пребиловци” присутнима се на прикупљеној помоћи захвалио Војислав Војиновић, који је подсетио на генезу злочина, али и на данашње муке Пребиловчана.

-  Љубица Булут је са своје троје деце скочила у јаму са речима “летимо, анђели моји”. И данас трају муке Пребиловчана, јер локална власт не дозвољава да се постави путоказ са натписом Пребиловци.

У име Суботице и Бачке госте је поздравио Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа.

Надахнути пјесник Ђорђо Сладоје подсјетио је на стогодишњицу Великог рата и одрецитовао пјесму Принцип.

Након њега наступио је дечији хор “Искончићи” који је извео неколико изворних пјесама.

Гусле су опет одјекивале Суботицом, а гости су имали прилику да уживају слушајући шампиона Вељка Ђурановића.

Гојко Ђого је одрецитовао пјесме Трново и Аја Софија, сликовито објашњавајући колико је важно цркву градити срцем.

Потом се приступило пројекцији документарног филма Пребиловци, за коју је аутор Бранко Станковић, уредник емисије “Квадратуре круга” недавно добио награду.

У апсолутној тишини одгледан је филм. Жамор се чуо само када је поменуто да је један од злочинаца Иван Јовановић Црни дуго после завршетка рата живео на Палићу код Суботице кријући се код породице Дулић.

Након филма поздрављен је и преживјели Пребиловчанин Павле Булут.

– Људски је праштати, али заборавити нећемо никад, рекао је овај крепки 88-годишњи старац.

У наставку програма госте је забављао фрулаш Дејан Анђелковић, првак Србије, певала је и млада Лана Капор, а хумором и гуслама госте је поздравио и професор Славко Алексић.

Ненадмашни водитељ Миливоје Бештић на крају програма је саопштио да је прикупљено 476.000 динара и 1.380 евра, али то није све, јер акција траје до краја целе ове недеље, па би тај износ на крају могао бити и већи.

Гангама уз гусларског шампиона Вељка Ђурановића Херцеговци су у Суботици затворили незаборавно хуманитарно вече.

Ако би мерили речима владике Григорија, прикупљен је новац за обнову пола једне куће.

Ово је тек почетак.

Извор: Слободна Херцеговина

 

Везане вијести:

Обнова матичних књига у чапљинској парохији

09.08.2014. Света архијерејска Литургија у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима

У Храму Васкрсења у Пребиловцима прва литургија и крштење

СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА У СЛАВУ СВЕТИХ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: