fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ИЗ ПРЕБИЛОВАЦА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/prebilovci-hram_slika.jpg

У суботу, 4.августа 2012, у 8 часова, код рушевине Спомен храма у Пребиловцима код Чапљине, Херцеговина, служиће  се Света литургиjа, са поменом у продужетку, а поводом 71- годишњице страдања становника овог села и Срба из околних села од усташа.

У току љета 1941. усташе су у броjним крашким jамама, риjекам и другим стратиштима поубиjале преко 4000 Срба из Доње Херцеговине. Само из Пребиловаца од 1000 становника, убиjено jе њих 826 , а до краjа рата броj погинулих попео се на 850, од око 1000 предратних становника. Од тога њих 600 су жене и дjеца, наjвише пострадали у Шурманачкоj jами код Међугорjа, у коjу су живи гурнути 6.августа 1941. Њихове кости, извађене из jама 1990/91, уништене су заjедно са Храмом у Пребиловцима, у jуну 1992, од стране хрватских снага.

Пребиловци се и сада боре за опстанак, као и после 1941, а то сада захтjева обнову порушеног и попаљеног села, гробља и спомен цркве и признање историjских чињеница о геноциду над српским народом на простору БиХ и Хрватске.. Како вриjеме пролази постаjе све jасниjе да они коjи могу и требаjу да помогну то намjерно избjегаваjу, очекуjући да се са Пребиловцима угаси и истина о страдању овог села и српског народа у 20. виjеку. Зато jе на потомцима,родбини и поштоваоцима Пребиловачких мученика задатак, као и на Пребиловчанима коjи су преживjели покољ 1941.- да Пребиловци преживе опасности коjе су се над њих надвиле.

Све порушене куће, споменици и Спомен храм/ за коjи jе издата и грађевинска дозвола и почело прикупљање добровољних прилога/ мораjу да се обнове, а истина о страдању српског народа мора да се прихвати, колико год то некима било тешко.

 

СРПСКО НАЦИОНАЛНО ДРУШТВО ПРЕБИЛОВЦИ

БЕОГРАД

 

Миленко Јахура

Предсjедник УО

 

На Илиндан, 2.8.2012.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: