Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pravosuđe pada na ispitu: Hrvatska otimačina uz pomoć naših sudija

Datum objave: ponedeljak, 28 januara, 2019
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Nejasne presude privrednog apelacionog suda u Beogradu zbunjuju javnost

"Mladost turist" u Makarskoj / Zgrada "Jugobanke" u Splitu
“Mladost turist” u Makarskoj / Zgrada “Jugobanke” u Splitu

Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima ne samo što različiti sudovi donose različite presude u istovrsnim slučajevima, nego to čine i dva veća u istom sudu. Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Jugobanke a. d. u stečaju, kojom je tražila da ne prizna odluku prvostepenog suda o prinudnoj naplati sudskih troškova za spor izgubljen u Hrvatskoj. Nedavno je isti sud, samo drugo veće, doneo potpuno suprotnu odluku u slučaju “Mladost turista”.

I “Mladost turist” i Jugobanka, baš kao i sve ostale srpske firme, banke i opštine koje su tražile povraćaj imovine koja im je konfiskovana devedesetih, izgubile su spor, a Jugobanka je sada ostala i bez 3.100 evra. Toliko su, naime, iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj.

Privredni apelacioni sud je u obrazloženju presude konstatovao da ne postoje formalni razlozi za nepriznanje hrvatske presude, i da Jugobanka nije dokazala da je takva odluka suprotna Ustavu i javnom poretku Srbije. Isti sud je nedavno, odlučujući da se u slučaju “Mladost turista” ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak u Makarskoj, u obrazloženju naveo da bi to bilo u suprotnosti sa našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kada je reč o sporovima u vezi sa imovinom.

U čemu je razlika između “Mladost turista” i Jugobanke u očima srpskog pravosuđa, ostalo je nejasno, ali problem nastaje u svim sledećim predmetima – kako će privredni sud presuđivati kada dođu na naplatu ostali izgubljeni sporovi za srpsku imovinu u Hrvatskoj? Ukoliko odluke budu nalik ovoj u predmetu Jugobanke, naše sudstvo će legalizovati hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoliti i plaćanje milionskih troškova Hrvatima.

Ivan Simić
Ivan Simić

– U Hrvatskoj se vodi oko 170 postupaka za povraćaj srpske konfiskovane imovine, i svi zahtevi listom su odbijeni. U pravnom poretku Srbije, značajan broj odluka na drugi način tretira ovo pitanje i dosuđuje vraćanje imovine rezidentima Hrvatske ili obavezu isplate obeštećenja. Iz toga se može zaključiti da su strane sudske odluke čije se priznanje traži suprotne našem javnom poretku, jer nema uzajamnosti – kaže advokat Ivan Simić.

Mada, kako kaže, iznos koji je skinut sa računa Jugobanke nije velik, ovakva neujednačenost u postupanju suda ne samo da nije dobra za pravni poredak Srbije, već dodatno obeshrabruje i otežava položaj našim tražiocima pravne zaštite u Hrvatskoj.

– Mora se imati u vidu konzistentnost u postupanju hrvatskih sudova, ne samo u pogledu postupaka za povraćaj konfiskovane imovine, već i drugih, kao što su, na primer, oni koji se odnose na staru deviznu štednju i mogućnost vođenja posebnih postupaka na tu temu u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje zašto naši sudovi ne mogu imati ujednačen stav u pogledu ovog pravnog pitanja – kaže Simić.

NOVA ŠANSA ZA NAŠE FIRME

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zauzeo je lane stav da se Sporazum o sukcesiji ne može primenjivati direktno, bez bilateralnog ugovora. Naše sudstvo zauzelo je prethodno suprotan stav i shodno tome vraćalo imovinu hrvatskim firmama. Zato Simić smatra da sada ima osnova za obnovu postupaka i da je “loptica” u rukama Ustavnog suda.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top